În cadrul unei sesiuni extraordinare, Parlamentul European a aprobat, cu un vot majoritar, mobilizarea a 37 de miliarde de euro în lupta cu pandemia de coronavirus. Banii urmează să fie folosiți pentru a sprijini sistemele de sănătate, întreprinderile mici şi mijlocii, piaţa muncii şi sectoarele economice cele mai afectate de această criză.
Parlamentul European a aprobat joi măsuri de urgenţă ca răspuns la criza provocată de pandemia COVID-19, în cadrul unei sesiuni extraordinare desfăşurate la Bruxelles, în care voturile au fost exprimate, în mod excepţional, prin e-mail, informează AFP, conform Agerpres.
Hemiciclul a fost aproape gol, marea majoritate a eurodeputaţilor participând la dezbatere de acasă, ca urmare a recomandărilor primite.
Eurodeputaţii au votat cu 683 de voturi pentru, 1 împotrivă şi 4 abţineri, în favoarea Iniţiativei de investiţii ca răspuns la coronavirus, iniţiativă ce permite mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri UE. Banii urmează să fie utilizaţi pentru a sprijini sistemele de sănătate, întreprinderile mici şi mijlocii, piaţa muncii şi sectoarele economice cele mai vulnerabile la efectele pandemiei COVID-19.
Măsuri adoptate pentru sprijinul transportului aerian
Parlamentul a validat, de asemenea, cu 686 de voturi pentru şi 2 abţineri, suspendarea temporară a normelor europene privind sloturile orare pe aeroporturi, măsură ce vine în sprijinul transportului aerian, puternic afectat de criză.
Reglementările în domeniu obligă companiile aeriene să folosească cel puţin 80% din sloturile orare ce le sunt atribuite în aeroporturi, în caz contrar ele pierzându-şi drepturile în sezonul următor. Pentru a se evita situaţiile în care companiile să fie nevoite să efectueze zboruri fără pasageri doar pentru a-şi păstra sloturile, s-a prevăzut suspendarea acestor reglementări cel puţin până în luna octombrie.
Statele UE pot accesa până la 800 de milioane de euro în 2020
Totodată, parlamentarii europeni au aprobat cu 671 de voturi pentru, 3 împotrivă şi 14 abţineri, extinderea utilizării Fondului de Solidaritate al UE (FSUE), destinat până acum acordării de sprijin în caz de dezastre naturale, şi pentru urgenţe sanitare. Aceasta ar permite statelor membre să acceseze 800 de milioane de euro suplimentari în 2020.
Parlamentul a votat printr-o procedură de urgenţă, la 13 zile de la prezentarea de către Comisia Europeană (CE) a măsurilor destinate combaterii crizei. A fost necesară prezenţa fizică a preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, şi a 32 de deputaţi, înscrişi pentru a lua cuvântul. În intervenţiile care au avut loc, eurodeputaţii au cerut mai multă solidaritate între statele membre.
Din cauza pandemiei provocate de coronavirus, calendarul Parlamentului European a fost dat peste cap. Şedinţele plenare care trebuiau să aibă loc la Strasbourg au fost mutate la Bruxelles, iar durata acestora a fost redusă de la 4 la 2 zile, reguli ce vor fi menţinute până la vară. Următoarea sesiune a Parlamentului va avea loc la Strasbourg în luna septembrie.