Comisia Europeanaă a adoptat azi o nouă reglementare referitoare la îmbunătăţirea eficienţei energetice. De data aceasta, Comisia şi-a îndreptat atenţia spre aparatele cu mobilitate, precum telefoanele celulare, laptop-urile, telefoanele fixe de tip cordless.

Potrivit noilor reglementări, aceste echipamente trebuie să corespundă unor cerinţe de ecodesign în priviţa energiei pe care o consumă, atât la încărcare, la utilizarea în situaţia în care sunt conectate la o sursă de energie externă (mai popular, la priză), cât şi atunci când funcţionează în modul de autonomie, folosind energia stocată în baterie.

Potrivit calculelor oficialilor europeni, până în 2020 s-ar consuma cu 9 TWh mai puţin, ceea ce ar fi sufient cât pentru alimentarea unei ţări de dimensiunea Lituaniei pentru un an de zile, iar emisiile de dioxid de carbon s-ar reduce cu peste trei milioane de tone.

Andris Piebalgs, comisarul euroean pentru Energie, a declarat că „aceste noi măsuri de ecodesign vor îmbunătăţi drastic performanţele energetice ale surselor externe de energie, pe care de fapt toată lumea le foloseşte acasă sau la birou. A pune obiective foarte ambiţioase la capitolul consumului de energie va duce într-un final la îmbunătăţirea eficienţei energetice la nivel european”.

Măsurile decise astăzi vor fi transpuse în practică în două etape, în 2010 şi 2011.