Mașinile vor fi dezinfectate la granița cu Bulgaria
Joi, în Straldzha, regiunea Yambol din Bulgaria, s-a convocat o ședință de urgență din cauza unui focar de variolă care afectează ovinele și caprinele.
Pentru a combate focarul, autoritățile române și bulgare au stabilit măsuri importante.
Au fost înființate puncte de control la granițele dintre cele două țări și vor fi instalate stații de dezinfecție la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, măsuri ce vor fi aplicate timp de cel puțin o lună.
Pe 12 septembrie 2024, reprezentanții instituțiilor statului au fost convocați pentru a lua măsuri destinate protejării sectorului zootehnic românesc.
Printre măsurile adoptate se numără alocarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru a controla toate mijloacele de transport de animale vii și produse de origine animală care intră în România din Bulgaria.
De asemenea, au fost stabilite puncte de dezinfecție la frontierele cu Bulgaria, pentru a dezinfecta obligatoriu toate vehiculele care intră pe teritoriul românesc. Fermierii și transportatorii vor fi informați continuu despre riscurile și măsurile preventive necesare.
Această decizie va fi în vigoare timp de 30 de zile de la data emiterii. ANSVSA a solicitat operatorilor economici din România care se ocupă cu comerțul cu rumegătoare să respecte cu strictețe instrucțiunile transmise prin DSVSA județene pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată imediat către DSVSA județene, conform comunicatului de presă.
Variola ovină și caprină, o boală infecțioasă virală
Variola ovină și caprină este o boală virală infecțioasă ce afectează ovinele și caprinele, având potențialul de a cauza daune semnificative în rândul acestor populații de animale.
În Bulgaria, în apropierea graniței cu România, a fost confirmată prezența unui focar de variolă care afectează ovinele și caprinele.
Pentru a împiedica răspândirea bolii în România, autoritățile din județul Constanța au hotărât să suspende organizarea târgurilor și evenimentelor ce implică adunări de animale.
O altă măsură luată de Centrul Local de Combatere a Bolilor are ca scop prevenirea aducerii variolei ovinelor și caprinelor din Bulgaria pe teritoriul județului Constanța.
Printre măsurile implementate de autorități se numără obligația proprietarilor de animale de a contacta imediat medicul veterinar în cazul în care observă simptome de boală, schimbări comportamentale sau cazuri de mortalitate în rândul animalelor.