Este decizia momentului luată de Guvernul de la Berlin. Cancelarul Germaniei a prezentat un nou pachet de măsuri sociale.

Noi măsuri de sprijin pentru germanii afectaţi de explozia preţurilor

Joi, 11 august, Olaf Scholz a anunţat măsuri sociale suplimentare. Decizia cancelarului german vine ca o încercare de a atenua impactul majorării generalizate a preţurilor, transmit jurnalştii germani de la Die Welt.

„Cetăţenii trebuie să ştie că nu vor fi lăsaţi singuri. Va fi adoptat un nou pachet de măsuri sociale”, a fost mesajul transmis de către Olaf Scholz,în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi.

„Vom face totul pentru a ajuta cetăţenii să depăşească această perioadă dificilă”, a adăugat şeful Guvernului de la Berlin.

Cetăţenii germani ar putea fi ajutaţi să-şi plătească utilităţile

Potrivit planului pus la cale de către guvernanţi, se are în vedere adoptarea de măsuri de sprijin pentru plata utilităţilor. Totuşi, cancelarul Olaf Scholz nu a oferit detalii despre proiect.

Reamintim că, în urmă cu două zile, Christian Lindner, ministrul german al Finanţelor, a anunţat facilităţi fiscale pentru anumite categorii de cetăţeni.

Cancelarul Olaf Scholz a catalogat imediat planul ministrului său de Finanţe drept unul „foarte, foarte util”.

Scumpiri importante la gaze naturale şi energie electrică în Germania

Pe de altă parte, se aşteaptă ca preţul gazelor naturale să crească cu peste 100% de la 1 octombrie în Germania.

Majorarea este inevitabilă, pe fondul cheltuielilor suplimentare la achizițiile de gaz, este justificarea oferită de companii.

Reprezentanții furnizorilor avertizează însă că situația este tensionată și că ar putea urma și alte scumpiri.

Clienții unui mare furnizor de energie cu sediul la Köln au fost anunțați luni că prețul gazelor naturale va crește cu peste 116 % de la 1 octombrie, notează RRA.

„Avem cheltuieli suplimentare de peste 700.000.000 de euro pe partea de achiziție de gaz, nu avem de ales. Trebuie să majorăm prețul”, afirmă directorul companiei respective.

Scumpirea gazelor vine şi pe fondul unei scumpiri a energiei electrice. În anumite orase, tariful pe kilowatt-oră a crescut în multe orașe cu mai bine de 50%.

În cazul unei gospodării cu un consum anual de 15-20.000 de kilowați-oră, costurile suplimentare s-ar putea ridica la 3.000 de euro pe an, arată calculele specialiștilor.