Creşterile înregistrate la bursă au continuat şi în săptămâna recent încheiată, dar cu valori tranzacţionate în scădere. În centrul atenţiei, acţiunile din domeniul petrolier.
Influenţa favorabilă a provenit, de data aceasta, din anunţul de vânzare a unui pachet important din capitalul social al companiei – acţionar majoritar la Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services şi Rompetrol Bucureşti. Indicele principal al bursei, BET, a înregistrat o apreciere săptămânală de 3,8%, iar BET C, de 3,2%. Cele mai semnificative influenţe au venit de la Rompetrol Rafinare, cu o creştere de 26,5%, şi Petrom, cu +4%, ponderea acestor societăţi în coşul indicelui fiind de 10%, respectiv 20%. Indicele sectorial BET FI a cunoscut o creştere săptămânală de 2,3%.
Trei şedinţe cu randamente peste aşteptări
Anunţul prin care Rompetrol Holding a vândut către KazMunayGaz 75% din acţiunile The Rompetrol Group a determinat un entuziasm pentru cele trei companii listate pe piaţa autohtonă de capital, în care firma olandeză deţine pachetele majoritare. Dacă în urmă cu două săptămânii ultima tranzacţie cu Rompetrol Rafinare (simbol RRC) s-a efectuat la 0,098 lei, miercuri s-a înregistrat un nou maxim istoric, la 0,147 lei/acţiune. Nivel la care acţionarii aveau un randament de 50% în doar trei şedinţe. O evoluţie similară s-a înregistrat pentru Rompetrol Well Services (PTR), preţul crescând de la 1,68 lei la 2,18 lei la finalul şedinţei de marţi (+30%), şi pentru Rompetrol Bucureşti (VEGA), de la 0,205 lei la 0,312 lei (+52%).
La aceste nivele, maxime istorice de tranzacţionare, presiunea vânzătorilor a fost tot mai mare, corecţiile din următoarele şedinţe fiind la fel de importante ca şi creşterile. Săptămâna s-a încheiat cu un câştig de 26,5% pentru RRC, de 7,14% pentru PTR şi 11,2% pentru VEGA. Evoluţia bună a sectorului a adus creşteri şi pentru Petrom (+4%), care însă nu a reuşit să treacă pragul de la 0,53 lei, şi pentru Oil Terminal Constanta (+14%), care a atins un nou maxim de tranzacţionare, la 1,24 lei/acţiune.
Societăţile de investiţii financiare au înregistrat o săptămână de consolidare, creşterile săptămânale fiind stabilite pe parcursul şedinţei de luni. Lichiditatea tranzacţiilor a fost tot mai redusă, ordinele afişate în piaţă fiind cu volume extrem de reduse. Cele mai bune evoluţii au fost pentru SIF Oltenia şi SIF Muntenia: +4,3%, respectiv +3,2%. Acţiunile Transelectrica au primit suport în şedinţa de joi, când au fost făcute publice intenţiile reprezentanţilor companiei de splitare a valorii nominale şi de creştere a numărului de acţiuni disponibile la tranzacţionare. Dacă săptămâna anterioară s-au efectuat tranzacţii şi la 40,8 lei, joi s-a atins un maxim intraday la 44,9 lei/acţiune. Săptămâna a fost închisă la 43 de lei, în scădere cu 0,5% faţă de cea anterioară.