Duminică, 19 martie, continuă negocierile privind salvarea băncii elveţiene Credit Suisse.
UBS cere 6 miliarde de dolari de la guvernul elveţian, în cazul în care ar cumpăra Credit Suisse
Rivalii de la UBS au cerut garanţii de 6 miliarde de dolari de la guvernul elveţian pentru a acoperi costurile, în eventualitatea că ar cumpăra instituţia financiară aflat în dificultate, a declarat o persoană care cunoaşte situaţia pentru jurnaliştii agenţiei Reuters.
Autorităţile se străduiesc să rezolve o criză de încredere la Credit Suisse, care are o istorie de 167 de ani, cea mai importantă bancă la nivel global care a fost atrasă în turbulenţele provocate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank în ultima săptămână.
În timp ce autorităţile de reglementare doresc o soluţie înainte ca pieţele să se redeschidă luni, o sursă a avertizat că discuţiile întâmpină obstacole semnificative şi că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci se vor combina.
Garanţiile pe care le cere UBS ar acoperi costul lichidării unor părţi din Credit Suisse şi potenţialele costuri legate de litigii, au declarat două persoane pentru Reuters. Credit Suisse, UBS şi guvernul elveţian nu au comentat deocamdată oficial aceste informaţii.
Alertă şi la Washington, din cauza problemelor din sectorul financiar-bancar internaţional
Negocierile din acest weekend urmează unei săptămâni brutale pentru acţiunile bancare şi eforturile din Europa şi SUA de a susţine sectorul bancar.
Administraţia de la Washington a luat măsuri pentru a susţine depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elveţiană a împrumutat circa 50 de miliarde de dolari Credit Suisse, pentru a-şi stabiliza bilanţul.
UBS a fost supusă presiunii din partea autorităţilor elveţiene să preia Credit Suisse, pentru a ţine criza sub control, au spus două persoane care cunosc problema. Planul ar putea duce la desprinderea de grup a diviziei elveţiene a Credit Suisse.
Elveţia se pregăteşte să utilizeze măsuri de urgenţă pentru a accelera acordul, a relatat Financial Times, citând două persoane familiare cu situaţia.
Autorităţile americane sunt implicate, lucrând cu omologii lor elveţieni pentru a ajuta la intermediarea unei înţelegeri, a scris Bloomberg News, citându-i şi pe cei familiarizaţi cu chestiunea.
Între timp, miliardarul Warren Buffett, fondatorul şi şeful grupului Berkshire Hathaway, a purtat discuţii cu înalţi oficiali ai administraţiei Biden despre criza bancară, a declarat o sursă pentru Reuters.
Ministrul britanic de finanţe Jeremy Hunt şi guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, sunt, de asemenea, în contact regulat în acest weekend cu privire la soarta Credit Suisse, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea.
Purtătorii de cuvânt ai Trezoreriei Britanice şi ai Autorităţii de Reglementare Prudenţială a Băncii Angliei, care supraveghează băncile, au refuzat să comenteze.
Prăbuşire masivă pentru Credit Suisse
Reamintim că, săptămâna aceasta, acţiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoare în ultima săptămână.
Banca a fost forţată să obţină o finanţare de 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elveţiană, în timp ce încearcă să-şi revină după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi clienţilor.
Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume şi este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică globală. Eşecul oricăreia dintre aceste bănci s-ar răspândi în întregul sistem financiar global.