Dl. Aurelian Gogulescu, vicepreședinte la nivel de reprezentare al Camerei de Comerț și Industrie România și Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Prahova, a salutat prezenţa la Seminarul de afaceri a Ministrului pentru Investițiile Străine macedonean, precum şi a întregii delegaţii macedonene şi s-a adresat antreprenorilor prezenţi la seminar: „Prezenţa dvs. aici mă convinge că ştiţi ce reprezintă Macedonia şi, chiar dacă e o ţară mai mică, este vecina noastră din Balcani cu care trebuie să avem relaţii de afaceri mai strânse. (…). Dl. Gogulescu a amintit varietatea de oportunităţi de afaceri cu ţara vecină şi domeniile de activitate care sunt în ascensiune: „În Macedonia există acum multe lucrări în curs de organizare pentru care se fac licitaţii, mai ales în domeniul gazelor. Mai precis, e vorba de construcţia unor conducte de gaze în sudul Macedoniei, lucrări care pot fi extrem de interesante şi pentru România”, a subliniat dl. Gogulescu.

Dl. Goran Mickovski, Ministrul pentru Investițiile Străine din Republica Macedonia a făcut o amplă prezentare a multiplelor căi de acces către investiţii în Macedonia şi a facilităţilor de care ar putea beneficia antreprenorii interesaţi să-şi extindă afacerile în regiune. „Macedonia are o economie stabilă care în ultimii ani a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri din Europa, de 3,2%”, a amintit dl. Goran Mickovski, subliniind totodată faptul că „deşi Macedonia nu este încă ţară membră în Uniunea Europeană, acest fapt nu împiedică companiile să dezvolte schimburi comerciale. Raportul de Stabilizare cu UE permite Macedoniei să aibă acces liber, fără taxe către piaţa europeană”.

Reprezentanţii mediului afaceri din România, firme cu experienţă materializată în ani de activitate, au manifestat un real interes pentru dezvoltarea afacerilor către Macedonia.

La eveniment au mai participat E.S. Ambasadorul Republicii Macedonia în România, dl. Pande Lazarevski, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ din Republica Macedonia şi reprezentanţi ai mai multor companii de renume pentru mediul de afaceri din ţara noastră.

Agricultura, industria alimentară, industria auto, infrastructura şi metalurgia sunt domeniile de activitate care prezintă cel mai mare interes pentru agenţii economici, atât din Macedonia cât şi din ţara noastră. În prezent, pe teritoriul ţării noastre activează un total de 97 de companii cu capital integral macedonean.

Principalii partener de export ai Republicii Macedonia sunt: Germania 41,4%, Bulgaria 6,6%, Italia 6,1%, Serbia 5,2%, Kosovo 4,7%, Grecia 4,6%.

Relaţiile bilaterale se desfăşoară în baza Tratatului de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Macedonia, semnat în 2001, prin care se urmăreşte consolidarea şi dezvoltarea cooperării bilaterale sectoriale.