Noi pensionări în magistratură! Klaus Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcție

judecator decizie justitie

SURSA FOTO: Dreamstime

Tot mai mulți magistrați ies la pensie, președintele Klaus Iohannis semnând luni, alte noi decrete privind eliberarea din funcție a acestora. Este vorba despre un judecător și cinci procurori care au decis să se pensioneze, potrivit Administrației Prezidențiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele de eliberare din funcţie a mai multor magistraţi, ca urmare a pensionării.

Mai mulți magistrați s-au pensionat

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a eliberat din funcţie pe:

– Leontin Drăgulescu – judecător, delegat în funcţia de preşedinte al Secţiei I civilă a Tribunalului Buzău;

– Gabriela Rugea – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia;

– Laura-Angela Cornea – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Tribunal;

– Livia Popa Badea – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti;

– Ionela Denisa Florea – procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în prezent delegată în funcţia de procuror-şef al Biroului teritorial Hunedoara din cadrul acestei structuri specializate;

– Gheorghe Velea – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, în prezent delegat în funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei.

Șefa ÎCCJ, despre valul de pensionări în magistratură

Amintim că, șefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat săptămâna trecută că discuţiile despre o reformă a pensiilor speciale a generat în sistemul judiciar o „emoţie colectivă”, care a dus la plecarea multor magistraţi cu experienţă, subliniind că această chestiune trebuie abordată „cu maximă responsabilitate”.

„Avem deja preconizată o reformă a sistemului de pensii de serviciu, care a generat, din păcate, o emoţie colectivă, care ne afectează atât pe noi ca sistem judiciar, cât şi pe cetăţenii României, în contextul în care ieşirea din sistem a multor colegi cu mare experienţă şi valoare profesională poate afecta cel puţin pe termen scurt, dacă nu şi pe termen mediu, calitatea actului de justiţie.

În acest context, aş dori să subliniez faptul că toate aceste chestiuni trebuie să fie abordate cu maximă responsabilitate, atât în exteriorul, cât şi în interior sistemului judiciar. Responsabilitatea din exteriorul sistemului judiciar rămâne întemeiată pe înţelegerea corectă a rolului pe care aspectele legate de statutul judecătorului sau procurorului îl joacă pentru independenţa acestuia.

Garanţiile financiare care se acordă magistratului reprezintă nu doar o compensaţie pentru sistemul de incompatibilităţi, interdicţii sau condiţii de muncă, dar mai ales o garanţie acordată până la urmă cetăţeanului, în sensul că este asigurat cadrul necesar pentru o judecată corectă, onestă, imparţială, protejată de orice influenţă externă”, a spus Corina Corbu, în cadrul şedinţei de constituire a noului CSM, unde a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, şefa Instanţei supreme consideră că magistraţii ar trebui să ofere cetăţenilor rezultate concrete privind actul de justiţie.