Robert Fico a declarat că va instrui parlamentarii slovaci să nu aprobe aderarea Ucrainei la NATO atâta timp cât va fi la conducerea guvernului. Această poziție subliniază obstacolele politice majore în calea extinderii alianței.
Robert Fico a anunțat că se va opune aderării Ucrainei la NATO
Premierul slovac Robert Fico a declarat, duminică, că va împiedica aderarea Ucrainei la NATO în timpul mandatului său, conform informațiilor de la Politico. Deși conducerea NATO intenționează ca Ucraina să devină membru al alianței militare după încheierea conflictului cu Rusia, afirmațiile lui Fico subliniază provocările politice ce ar putea apărea în realizarea acestui deziderat.
„Atât timp cât voi fi şeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de preşedinte al partidului (Smer, aflat la putere – n.r.) să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat el în cadrul emisiunii săptămânale «O päť minút dvanásť » (5 minute până la 12).
Comentariile lui Fico sunt în contrast puternic cu declarațiile lui Mark Rutte, noul secretar general al NATO, care a afirmat joi că „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată şi va continua pe această cale până când veţi deveni membru al alianţei noastre”.
Conform tratatului fondator al NATO din 1949, extinderea alianței se decide „prin acord unanim”, ceea ce înseamnă că opoziția lui Fico față de aderarea Ucrainei ar putea într-adevăr să împiedice acest proces cel puțin până la finalul mandatului său în 2027.
De asemenea, alți membri NATO care susțin Rusia ar putea încerca să obstrucționeze aspirațiile Ucrainei de aderare.
O situație similară s-a întâmplat după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022
O situație similară s-a întâmplat după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, când Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO, dar au fost blocate timp de un an și zece luni de Turcia și Ungaria. Turcia a avut obiecții legate de activitățile activiștilor kurzi din Suedia și de restricțiile privind exporturile de arme către Ankara, în timp ce motivele pentru opoziția Ungariei nu au fost niciodată clarificate. În cele din urmă, Stockholm și Helsinki au fost acceptate în alianță pe 4 aprilie a acestui an.
De la realegerea sa în toamna anului trecut, Fico a abandonat politica guvernului anterior de a susține financiar Ucraina în conflictul său cu trupele ruse și a promis că executivul său nu va trimite „nici un glonț”. În schimb, el caută o apropiere de Moscova, împreună cu premierul autoritar Viktor Orbán din Ungaria.
Joia trecută, Fico a declarat că o să „facă tot posibilul pentru reînnoirea relaţiilor economice şi standard cu Rusia”.
După emisiunea de duminică, Fico a reiterat angajamentul său, sugerând că ar dori să călătorească la Moscova în mai anul viitor, cu prilejul celei de-a 80-a aniversări a încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, „atât timp cât sunt invitat”.
Vorbind la o ceremonie care a comemorat sosirea trupelor sovietice pe 6 octombrie 1944, la trecătoarea Dukla, aproape de granița Slovaciei cu Polonia, Fico a accentuat că sacrificiile aduse de Rusia au jucat un rol crucial în eliberarea Slovaciei de sub ocupația nazistă.
„Libertatea a venit din Est”, a spus el , «şi absolut nimic nu poate schimba acest adevăr».