Negocierile finale pentru noul Contract Colectiv de Muncă al STB s-au încheiat cu succes, iar semnarea documentului ar putea avea loc în această săptămână. Surse neoficiale au dezvăluit că salariile vor crește cu 8%.
Negocierile pentru semnarea noului CCM la STB au fost finalizate
Săptămâna trecută s-au desfășurat ultimele negocieri pentru semnarea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) la Societatea de Transport București (STB). Este posibil ca noul document să fie semnat în această săptămână, având în vedere că sindicaliștii și conducerea STB au ajuns la un acord. Conform unor surse administrative, creșterea veniturilor va fi de 8%.
Sursele au indicat că, în premieră, a fost introdusă o nouă prevedere care impune personalului cu funcții de conducere să fie supus unui control psihologic anual.
„În premieră, s-a introdus o nouă prevedere prin care personalul ce îndeplinește funcții de conducere va fi supus controlului psihologic, în fiecare an”, spun sursele Gândul.
Surse administrative au confirmat că noul Contract Colectiv de Muncă al STB va prevedea o creștere de 8% a fondului de salarii. Această majorare include, printre altele:
- uniformizarea salariilor pentru toți conducătorii de vehicule la nivelul 20 (5.971 lei).
- un spor de 10-15% pentru șefii de echipe.
- un spor pentru șefii de formații de lucru (Comercial) între 6-9%, în funcție de numărul de angajați din subordine.
Un aspect notabil al noului CCM este că, în premieră, șefii vor fi obligați să se supună unor evaluări psihologice, nu doar șoferii.
„S-a introdus o nouă prevedere prin care personalul ce îndeplinește funcții de conducere va fi supus controlului psihologic, în fiecare an. Au fost mai multe conflicte între șefi și angajați.
Se pare că unii dintre șefi aveau probleme. Acum, trebuie verificați anual din punct de vedere psihologic”, spun sursele citate.
Noul CCM va fi supus apoi aprobării Consiliului de Administrație al STB SA
Săptămâna trecută au avut loc ultimele negocieri între sindicaliști și conducerea STB, iar semnarea noului CCM ar putea avea loc în zilele următoare.
Noul CCM, inclusiv grila de salarizare aplicabilă din 01.11.2024, va fi supus apoi aprobării Consiliului de Administrație al STB SA.
„Dacă după analizarea variantei finale a noului Contract Colectiv de Muncă (inclusiv noua grilă de salarizare, aplicabilă cu data de 01.11.2024), constatăm că ea coincide cu cea prezentată în cadrul Consiliului Național al STB (desfășurat zilele trecute), comisia de negociere va semna săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) Contractul Colectiv de Muncă, ca urmare a mandatului acordat de către delegații Consiliului Național al STB.
Rezultatul acestor negocieri va fi supus aprobării Consiliului de Administrație al STB SA”, se arată într-o informare internă a Sindicatului STB.
Negocierile din acest an au fost mai puțin dificile comparativ cu cele de anul trecut.
În 2023, negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă dintre Sindicatul Transportatorilor București și conducerea STB au fost extrem de dificile, dar s-a reușit evitarea unui conflict de muncă.
Ultima grevă a avut loc în iarna lui 2022, provocând un mare scandal în administrația locală. Traficul din București a fost grav afectat, cu circulația practic paralizată. Atunci, Vasile Petrariu a fost acuzat de primarul Nicușor Dan și de șeful STB, Adrian Criț, că ar fi organizat o grevă ilegală.
Societatea de Transport București are aproximativ 10.000 de angajați.