Potrivit documentului, Programul de Control al Poluării Atmosferice, nu este un jalon distinct fiindcă reprezintă deja o obligație asumată prin Directivele europene și „este condiționalitate pentru accesarea fondurilor din componentele C 4 – Transport Sustenabil, C3 – Managementul deșeurilor, C6 – Energie, C10 – Fondul local. România și-a asumat adoptarea acestuia până la 30 iunie 2022, inițial trebuind a fi prezentat Comisiei până în aprilie 2019.

Din ultimele raportări rezultă că Programul nu va fi realizat la timp de către Ministerul Mediului. Neîndeplinirea la timp a acestei condiții va bloca cererile de plată programate după termenul de realizare asumat (trimestrul II 2022). Totodată, este în curs o procedură a Comisiei Europene de constatare a neîndeplinirii obligațiilor”.

Ce spunea ministrul Dan Vîlceanu?

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a menționat riscurile pe care le implică această obligație și motivele întârzierilor de până acum.

„Există o reformă foarte complicată și importantă, termenul este trimestrul II 2022, se referă la strategia privind calitatea aerului. De aceasta depind inclusiv fondurile pe Energie și Transporturi.

Nu închizi acest jalon, nu tragi banii pe Energie și Transporturi. Avem nevoie de o consultanță pentru a o duce la îndeplinire. Trebuie făcută de Ministerul Mediului. Au avut de 2-3 ori o licitație și nu s-a prezentat nimeni. Am discutat și poate cel mai bine e să apelăm tot la o consultanță din partea Băncii Mondiale”, spunea ministrul Dan Vîlceanu, vinerea trecută, la Digi24.

Ce mai prevede documentul?

Totodată, documentul stipulează și alte priorități din PNRR și observațiile Comisiei Europene. Printre acestea se numără:

Necesitatea de accelerare a procesului de elaborare a ghidurilor pentru apeluri de proiecte și al avizării schemelor de ajutor de stat pentru investițiile cu termen în 2022;

Componenta 2: Păduri Și Protecția Biodiversității – Comisia Europeană semnalează
posibile întârzieri în ceea ce privește pregătirea și adoptarea Strategiei forestiere naționale
2020-2030.

Componenta 5 – Valul Renovării – Comisia Europeană subliniază necesitatea pregătirii ghidurilor pentru apelurile de proiecte și transmiterea lor spre consultare Comisiei

Componenta 6 – Energie – Comisia Europeană solicită detalii și un plan clar în ceea ce privește pregătirea Legii Decarbonizării, precum și în ceea ce privește pregătirea și notificarea schemelor de ajutor de stat din această componentă

Componenta 14: Buna Guvernanță – Comisia Europeană a subliniat importanța Reformei Companiilor de Stat pentru implementarea PNRR. Serviciile Comisiei Europene solicită un plan clar pentru implementarea reformei.