Parlamentari ai Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) pledează pentru inițiative diplomatice pentru a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Der Spiegel.
SPD pledează pentru discuții diplomatice cu Rusia
„Pentru că știm că, de obicei, războaiele nu se termină pe câmpul de luptă”, a declarat cea mai mare formațiune guvernamentală într-un proiect de document privind poziția care urmează să fie decisă în cadrul reuniunii sale anuale, care începe joia aceasta.
„Chiar dacă, din motive evidente, nu mai există încredere în actuala conducere rusă, discuțiile diplomatice trebuie să rămână posibile”, se mai arată în document.
De aceea, discuțiile telefonice între cancelarul Olaf Scholz (SPD) și președintele rus Vladimir Putin sunt corecte și necesare, susține partidul. Ori de câte ori este posibil, trebuie luate inițiative diplomatice, se arată în documentul citat.
„Trebuie să continuăm să depunem toate eforturile pentru a convinge Rusia să își retragă trupele și să cerem o voință sinceră de a încheia un acord de pace echitabil cu Rusia”, mai precizează documentul citat de presa germană.
Proiectul de document de nouă pagini, intitulat „Politica internațională social-democrată la un moment de cotitură”, notează că succesele în negocierile cu Rusia pot fi obținute în subdomenii mici, cum ar fi schimburile de prizonieri sau exporturile de cereale din Marea Neagră. De asemenea, este important să se dezvolte aceste abordări și în domeniul controlului armelor.
Kievul, reacție critică la poziția SPD
Autoritățile ucrainene au reacționat după apariția acestui document în presă și au criticat această abordare. Astfel, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Andri Melnik, a declarat că Germania ar trebui să „știe mai bine” că conflictele se rezolvă mai des pe câmpul de luptă decât la masa negocierilor.
După cum subliniază portalul Die Welt, autoritățile ucrainene sunt sceptice cu privire la inițiativele diplomatice și nu văd niciun rost să negocieze cu Rusia până când toate trupele sale nu vor fi retrase de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din Crimeea anexată de Rusia în 2014.
Politica SPD față de Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina a fost puternic criticată în ultimele luni. În programul electoral al SPD pentru anul 2021 exista încă fraza: „Nu am avut niciodată o reacție la Rusia: Pacea în Europa nu poate exista împotriva Rusiei, ci doar cu Rusia”.
De menționat că, liderul SPD, Lars Klingbeil, a recunoscut în luna octombrie a anului trecut că partidul său a făcut greșeli în politica sa față de Rusia în ultimele decenii.
Părerile sunt împărțite în Germania
De cealaltă parte, Robert Habeck, ministru al economiei și vicecancelar din partea Partidului Verde, a susținut joi, la Berlin, cu tărie că Germania nu ar trebui să blocheze livrările poloneze de tancuri Leopard către Ucraina.
„Există o diferență între a lua decizii pentru tine și a-i împiedica pe alții să ia decizii. Și de aceea Germania nu ar trebui să stea în calea altor țări atunci când acestea decid să sprijine Ucraina, indiferent de decizia pe care o ia Germania”, a explicat vicecancelarul.
Până în prezent, decizia de a furniza tancuri de luptă Ucrainei a fost respinsă în mod constant de guvernul federal, subliniază cotidianul Die Welt, amintind că miercuri, Polonia și-a anunțat disponibilitatea de a livra Ucrainei mai multe tancuri Leopard, dar întrucât acest model este fabricat în Germania, exportul ulterior necesită aprobarea guvernului federal.