Lovitură uriașă pentyru românii care au credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi, 7 iulie, la 6,76% valoare în creştere faţă de cea înregistrată în ziua precedentă, când a afişat o cotaţie de 6,63%.
Saltul dobânzilor interbancare vine după ce BNR a decis miercuri să majoreze dobânda-cheie de la 3,75% la 4,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an.
De la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de aproape 124%, potrivit calculelor pe baza datelor de la BNR.
La cât a ajuns indicele ROBOR la șase luni
Tot joi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,90% de la 6,76% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 7,07% în creştere de la 6,88% în ziua anterioară.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Menționăm faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. În ceea ce privește evoluția acestuia, ea este influenţată de mai mulţi factori. Cei mai importanţi dintre ei se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Unul dintre cele mai înalte niveluri ale indicelui ROBOR a fost înregistrat în data de 23 noiembrie 2010, respectiv 6,61%.
Pe data de 5 iulie, indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, înregistrează o nouă creștere. Acesta a ajuns atunci la 6,60%, spre deosebire de valoarea de 6,55%, înregistrată în prima zi a acestei săptămâni, a aratat BNR. Menționăm faptul că la începutul lunii iulie, indicele ROBOR la trei luni înregistrase o valoare de 6,47%, faţă de 5,99% la început de iunie şi 5,01% în luna mai.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut cu peste 100%
De la începutul anului și până în prezent, indicele ROBOR la trei luni a crescut cu peste 100%, avertizează analiștii, lucru care le creează mari probleme românilor care au credite la bănci. Pe lângă criza prețurilor la alimente, dar și la carburanți, ratele acestora continuă și ele să crească.
Referitor la indicele ROBOR la șase luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a crescut și el la rândul său marți la 6,72%, față de 6,67%, valoare înregistrată în cursul zilei de luni.