Avertisment internațional: Produse toxice descoperite pe Shein, Temu și AliExpress

Guvernul sud-coreean a emis un avertisment sever cu privire la pericolele reprezentate de unele produse vândute pe platformele online Shein, Temu și AliExpress, care conțin substanțe toxice și chiar cancerigene.

Autoritățile au efectuat analize detaliate pe 144 de produse achiziționate de pe aceste platforme, descoperind că unele depășesc de până la 200 de ori limitele legale admise pentru substanțe periculoase.

Printre produsele analizate, s-au remarcat pantofi sport cu un nivel de ftalați de 229 de ori mai mare decât cel permis. Ftalații sunt substanțe chimice care pot afecta fertilitatea și pot provoca nașteri premature la femeile însărcinate.

Expunerea prelungită la aceste substanțe este considerată cancerigenă de către Institutul Internațional al Cancerului.

De asemenea, în lacurile de unghii s-au găsit concentrații de dioxan de 3,6 ori mai mari decât limita admisă, substanță cunoscută pentru riscul de intoxicații hepatice și potențialul cancerigen. Un model de sandale de damă conținea plumb în branțuri, de 11 ori peste limitele legale.

Ca răspuns, autoritățile sud-coreene au cerut eliminarea acestor produse de pe piață, iar platformele online Shein, Temu și AliExpress au anunțat că se vor conforma.

În paralel, autoritățile europene fac eforturi pentru a impune standardele stricte de siguranță ale Uniunii Europene și acestor giganți din e-commerce.

Până la implementarea unor reglementări mai stricte, consumatorii sunt sfătuiți să manifeste prudență sporită în achiziționarea produselor de pe aceste platforme.

Cum ne pot afecta ftalații

Substanțele chimice sintetice numite ftalați, care se află în sute de produse de larg consum, precum recipiente de depozitare a alimentelor, cosmetice, șampoane și jucării pentru copii, pot contribui la aproximativ 107.000 de decese premature pe an în SUA, susține un studiu realizat în această țară.

Ftalații interferează cu mecanismul organismului de producere a hormonilor, cunoscut sub numele de sistem endocrin, și sunt „legați de probleme de dezvoltare, reproducere, creier, imunitate și alte probleme”, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății(NIEHS). Chiar și mici perturbări hormonale pot provoca „efecte biologice și de dezvoltare semnificative”, afirmă NIEHS.

Cercetări anterioare au arătat că ftalații au legătură cu probleme de reproducere, cum ar fi malformațiile genitale la băieți și numărul scăzut de spermatozoizi la bărbații adulți. Altele au legat ftalații de obezitatea copiilor, astm, probleme cardiovasculare și cancer.

Riscurile expunerii la ftalați pentru femeile gravide sunt la fel de grave. Consecința ar putea fi apariția tulburărilor mentale și comportamentale la copii, cum ar fi hiperreactivitatea, anxietatea și depresia.

Ftalaţii sunt folosiţi pentru producerea ambalajelor din plastic: ambalaje de mâncare, folii alimentare şi de aluminiu sau capace de borcane. De aici ajung şi în hrană şi perturbă activitatea hormonală. Lista produselor care conțin ftalați este însă și mai lungă: de la cosmetice și șampoane, până la vopsele și pesticide le găsim aproape în orice.