Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti (CCIB) a lansat o campanie de aprofundare a colaborarii cu reprezentantele oficiale ale unor state membre UE, ale unor tari candidate, din Balcani, dar si de pe alte continente, pentru sprijinirea eforturilor firmelor din Bucuresti indreptate catre stimularea exporturilor, prin patrunderea pe noi piete si prin recucerirea unora candva traditionale, ca si pentru extinderea cooperarii economice.

Spania

Membrii conducerii CCIB s-au intalnit cu Sanchez Yebra Alonso, consilier economic si comercial sef al Ambasadei Spaniei la Bucuresti, cu care au discutat despre posibilitatile extinderii afacerilor bilaterale in domenii precum energia regenerabila si constructiile.

Companiile spaniole sunt foarte interesate sa investeasca in productia energiei verzi, cu precadere in centrale eoliene si in centrale electrice pe baza de biomasa. Avand in vedere scaderea drastica a afacerilor in sectorul constructiilor din Spania, tot mai multe firme spaniole, mai ales mici si mijlocii, sunt atrase de perspectiva implicarii in proiecte de infrastructura in Romania.

“Romania este o piata foarte interesanta pentru companiile spaniole: interesul nu este numai de acum si s-a intensificat in acest an, dupa aderarea Romaniei la UE”, a spus invitata CCIB, subliniind ca 60-70% din investitiile spaniole in Romania sunt concentrate in Bucuresti.
Camera de Comert si Industrie Bucuresti pregateste organizarea unui forum economic bilateral la sfarsitul lunii octombrie.

Serbia

Uniunea Europeana (UE) ramane in continuare principalul partener comercial al tarii noastre, dar CCIB considera oportuna crearea unor punti solide de legatura si in randul statelor candidate, mai ales cu cele din Balcanii de Vest. Astfel, in cursul intalnirii avute de reprezentantii conducerii Camerei bucurestene cu Mira Nikolic, ministru consilier al Ambasadei Serbiei la Bucuresti, principalul subiect abordat a fost posibilitatea revitalizarii colaborarii traditionale romano-sarbe, in perspectiva pregatirilor pentru intregare europeana a Serbiei.

Camera bucuresteana doreste sa stabileasca relatii de conlucrare cu Camera de comert din Belgrad, dar si cu CCI Novisad, reprezentante ale comunitatii de afaceri din principalele centre economice ale tarii vecine. Intr-o prima etapa, CCIB intentioneaza sa organzieze o misiune de afaceri in Serbia, la inceputul lunii octombrie, ce va permite participantilor manifestarea interesului pentru investitii si pentru participarea la privatizarea unor obiective industriale.

„Sunt recunoscatoare noii conduceri a Camerei de Comert si Industrie Bucuresti pentru interesul manifestat fata de cooperarea economica dintre firmele sarbe si cele din Bucuresti. Personal, cred ca potentialul de cooperare economica este enorm“, a declarat Mira Nikolic.
In cursul dialogului purtat la sediul CCIB, participantii s-au referit la potentialul deosebit pentru dezvoltarea turismului, respectiv a agroturismului si a celui balnear, dar si la nevoia urgenta de investitii pentru modernizare.

In continuare, Mira Nikolic a invitat firmele romanesti sa analizeze „perspectivele pentru investitii din Balcanii de Vest, inclusiv din Serbia. Implicarea CCIB pentru stimularea acestui proces poate crea un mare avantaj“, a spus ministrul ministru consilier al Ambasadei Serbiei.

Africa Sub-sahariana

Pentru cresterea comertului exterior al firmelor bucurestene si pentru valorificarea oportunitatilor de cooperare, CCIB intentioneaza sa-si sprijine membrii, intreaga comunitate de afaceri din capitala, sa fie activa si pe alte continente.

„Aproape nu exista prezenta romaneasca in Africa. Incercam sa schimbam mentalitatile, in primul rand, in Romania, pentru ca tarile africane sunt foarte deschise, iar noi, romanii, avem un capital rezidual extraordinar. In functii de conducere sunt oameni care au studiat in Romania si care mai vorbesc romaneste. Exista chiar o asociatie a fostilor studenti din Romania, care in Senegal numara peste 200 de persoane, care pastreaza o amintire exceptionala Romaniei. Problema este ca firmele romanesti, nu sunt pregatite si nici interesate sa se intoarca si sa lucreze in Africa. Am venit cu consulii onorifici la Camera Bucurestiului sa incercam sa schimbam mentalitatea investitorilor romani. Oricum, Africa de astazi nu mai are nimic de-a face cu Africa de acum 25 ade ani“, a declarat Simona Corlan-Ioan, Ambasadoarea Romaniei in Senegal in cadrul unei reuniuni avute la sediul Camerei bucurestene.

Din partea gazdelor au participat vicepresedintele Ioan Badea si George Sorin Nicolescu, presedintele Sectiunii Turism.

„Intalnirea a marcat un schimb de idei privind multiplele domenii pe care am putea sa le dezvoltam intre Romania si Africa sub-sahariana, pentru ca exista potential de ambele parti“, a afirmat Paul Koussayer, consul onorific al Romaniei in Guineea.

Statisticile arata ca in relatia cu unele din aceste tari, schimburile comerciale ale Romaniei sunt aproape zero. Firmele din Romania ar putea valorifica insa oportunitatile existente, respectiv cererea de produse agroalimentare, de echipamente pentru industria miniera (bauxita, aur, minereu de fier) si petroliera, expertiza si tehnologiile de forare pentru titei si pentru detectarea si captarea surselor de apa.

Cuba

Constatand nivelul foarte scazut al schimburilor economice dintre Romania si Republica Cuba, CCIB a organizat recent, la sediul sau, o intalnire cu consilierul economic al Ambasadei Republicii Cuba, Maria Magdalena Hadad Hadad, in vederea identificarii unor oportunitati de dezvoltare a relatiilor economice dintre cele doua tari.

„Cred ca daca exista interes de ambele parti se pot realiza multe lucruri“, a apreciat consilierul economic al Ambasadei Republicii Cuba la Bucuresti.
Atat reprezentantii CCIB, cat si oficialul Ambasadei Cubei, au subliniat ca participarea la manifestari expozitionale si organizarea de delagatii si misiuni economice sunt modalitati eficiente de dezvoltare a schimburilor economice dintre cele doua tari.

Avand in vedere ca CCIB intentioneaza organizarea, in viitorul apropiat, a unei misiuni economice in Cuba, reprezentantii Camerei bucurestene au solicitat sprijinul Ambasadei Republicii Cuba la Bucuresti astfel incat misiunea economica sa fie benefica pentru ambele parti si sa se finalizeze cu contracte incheiate.

Sursa: CCIB