Versiunea republicata a Ordonantei nr. 51/1997 (Monitorul Oficial din 12.01.2000) deosebeste leasingul operational (utilizarea bunului fara transfer de proprietate) de leasingul financiar (inchirierea bunului cu transfer de proprietate catre utilizator, la sfarsitul perioadei de leasing). Distinctia era absolut necesara, cata vreme cele doua tipuri de operatiuni sunt impozitate diferit. Spre deosebire de leasingul cu transfer de proprietate, in cazul leasingului operational importurile de echi
Versiunea republicata a Ordonantei nr. 51/1997 (Monitorul Oficial din 12.01.2000) deosebeste leasingul operational (utilizarea bunului fara transfer de proprietate) de leasingul financiar (inchirierea bunului cu transfer de proprietate catre utilizator, la sfarsitul perioadei de leasing). Distinctia era absolut necesara, cata vreme cele doua tipuri de operatiuni sunt impozitate diferit. Spre deosebire de leasingul cu transfer de proprietate, in cazul leasingului operational importurile de echipamente sunt scutite de taxe vamale, indiferent de locul unde este inregistrat locatorul (societatea de leasing). Pana acum, doar societatile straine beneficiau de scutire de taxe la granita, discriminarea aparand tocmai prin prisma neclaritatilor legislative.
Confuzia a persistat pana de curand si in privinta deducerilor fiscale. Ordonanta de urgenta nr. 217/ 1999 privind impozitul pe profit face lumina: „In cazul lesingului financiar, valoarea ratelor scadente se inregistreaza la venituri impozabile”. In schimb, ratele de leasing operational raman deductibile.
Pentru mai multe detalii in legatura cu inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing, consultati Normele Ministerului Finantelor aparute in MO din 17 iulie 1999.