Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a impus noi interdicții privind accesul turiștilor pe plajele sălbatice de la Vadu și Corbu.

Potrivit informațiilor transmise, noul regulament va proteja aria naturală, dându-le oamenilor șansa de a se relaxa pe o plajă curată.

Pe plajele sălbatice de la Vadu va fi o singură zonă de campare, la 150 de metri distanță de malul mării și la 300 de metri de o cherhana pescărească. Momentan nu a fost stabilită suprafața perimetrului de campare.

Pe plajele sălbatice de la Corbu, camparea va fi permisă doar pe faleză înaltă, pe terenul pus la dispoziție de trei agenți economici. Două dintre parcelele respective sunt destinate corturilor și rulotelor, iar a treia este  destinată autoturismelor.

„Camparea este posibilă doar în zonele dedicate acestei activități. Zonele sunt extrem de puține. De-a lungul timpului, ARBDD și-a propus delimitarea unor zone de acest tip în mai multe locații, ceea ce ar fi venit în întâmpinarea turiștilor”, a explicat Viorica Basca, director executiv al Direcției Management Ecologic al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), potrivit PRO TV.

Sunt permise doar umbrelele și șezlongurile turiștilor

În 2022, doar turiștii pot monta umbrele și șezlonguri pe plajă. În plus, este interzisă organizarea de evenimente off road, aprinderea focului de camping, folosirea de generatoare sau echipamente musicale care poluează sonor.

„Singurele activități care ar fi OK acolo ar fi plimbările pedestre și cel mult ecvestre, adică pe cal sau, hai să spunem, cu bicicletele pe niște rute foarte bine delimitate. Nu putem să călcăm peste tot, pentru că distrugem”, a explicat biologul Răzvan Popescu Mirceni.

În curând, vor fi instalate puncte de prim ajutor, iar agenții economici care vor să vândă băuturi sau produse alimentare pe plajele sălbatice de la Vadu și Corbu o vor putea face la maximum 150 de metri de malul mării.

„Acolo unde sunt investitori, adică agenți economici, cum suntem noi aici, plajele rămân curate, pentru că vrei, nu vrei, și către noi apasă această problemă a curățeniei. Nu poți să menții în față o plajă murdară, atâta timp cât turistul vine la tine acasă și îți bate obrazul”, a declarat Stelică Murariu, proprietarul unei cherhanale din Corbu.

În prezent, pe litoralul românesc al Mării Negre sunt peste 40 de hectare de plajă neamenajată. La intrarea în Rezervația Biosferei Delta Dunării sunt amplasate panouri de informare, iar turiștii sunt avertizați că intră pe o plajă splbatică neamenajată.

Amezi de până la 1.000 de lei pentru turiștii care încalcă noile reguli

Circulația sau staționarea autoturismelor pe plajele sălbatice se sancționează cu amenzi între 500 de lei și 1.000 de lei. Oamenii care intră în Rezervație Biosferei Delta Dunării fără permis riscă amenzi între 5 lei și 30 de lei, ce se pot achita online sau prin SMS.