Vești de ultimă oră pentru români cu aproape o lună înainte de Anul Nou. Comitetul pentru Situații de Urgență vine cu propuneri pentru implementarea unor noi măsuri de relaxare care ar urma să intre în vigoare de la 1 decembrie. Despre ce este vorba?
Noi decizii în România. Comitetul pentru Situații de Urgență propune ca, în noaptea de Anul Nou, să poată fi organizate revelioane în aer liber, până la ora 21.00, cu 1.000 de oameni și 4mp/persoană, au declarat surse pentru Antena 3.
În același timp, autoritățile mai discută și alte măsuri de relaxare care ar urma să intre în vigoare, însă o decizie finală nu a fost luată în acest sens. Printre măsurile pe care CNSU le pregătește se numără prezența fizică în școli, indiferent de rata de vaccinare, în localitățile cu incidență mai mică de 3 la mie.
„Art.1 – Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”.
Referitor la organizarea Zilei Naționale de 1 decembrie, aici ar urma să poată participa maximul 200 de persoane, cu respectarea normelor impuse de autorități.
Ce reguli ar putea intra în vigoare de Revelion
În ceea ce privește regulile petnru Revelion, conform surselor citate, persoanele vaccinate vor putea participa la desfășurarea activităților în aer liber, precum și a concertelor sau a festivalurilor.
„Art.4 – (1) Se propune ca organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.
(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.
Cursurile și workshop-urile vor putea fi organizate și ele, însă cu un anumit număr de persoane și doar pentru cei vaccinați, sau care au trecut prin boală.
„Art.5 – (1) Se propune organizarea și desfășurarea de cursuri, workshop-uri și conferințe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de sănătate publică. (2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Art.6 – Măsurile prevăzute în prezenta hotărâre produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.
Art.7 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență”, arată sursele citate.