Reguli noi pentru zahăr. Zahărul de trestie și cel de sfeclă au niveluri diferite de dulceață. Acest verdict a fost stabilit recent de Judecătoria Iași. Instituția a analizat o amendă aplicată de Protecția Consumatorului.

Conform reglementărilor oficiale, dacă pe ambalajul unui pachet de zahăr nu este specificat tipul de zahăr (trestie sau sfeclă), acest lucru constituie o „practică comercială înșelătoare”. Astfel, cumpărătorii sunt induși în eroare. Responsabilitatea revine magazinului care vinde produsul.

Profi a contestat în instanță o amendă

SC Profi Rom Food SRL a contestat în instanță o amendă de 50.000 lei aplicată de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC). Sancțiunea a fost dată pentru o presupusă neregulă găsită la magazinul Profi din Tomești.

Inspectorii CJPC au identificat o problemă pe pachetele de zahăr de un kilogram. Era vorba inclusiv de zahărul cu scorțișoară și zahărul cubic brun. În fapt, nu era specificată sursa materiei prime – fie sfeclă de zahăr, fie trestie de zahăr.

Acest lucru a fost considerat o practică comercială înșelătoare. S-a avut în vedere că acest lucru ar putea induce în eroare consumatorii. Ei ar fi fost astfel, determinați, să facă alegeri pe care altfel nu le-ar fi făcut, conform Ziarul de Iași.

zahăr
Zahăr/SURSA FOTO: Dreamstime

Societatea a plătit amenda, dar a dat vina pe producător

Societatea a plătit amenda, dar a contestat sancțiunea, solicitând restituirea sumei și anularea procesului-verbal, sau, alternativ, înlocuirea amenzii cu un avertisment.

Reprezentanții Profi Rom Food SRL au subliniat că firma nu are control asupra informațiilor specificate de producător pe ambalajul produselor. Dacă lista ingredientelor era greșită, aceasta era responsabilitatea producătorului, nu a vânzătorului.

Diferențe între diferitele tipuri de zahăr

În cadrul procesului, CJPC a subliniat că indicarea plantei din care a fost extras zahărul era esențială pentru transparența și corectitudinea comercializării produsului.

Aprecierea reprezentanților CJPC privind diferențele de putere de îndulcire a zahărului, în funcție de materia primă utilizată, este discutabilă. Zahărul obținut din sfeclă conține 99,9% sucroză, iar cel din trestie doar 96%.

Magistrații Judecătoriei au stabilit că procesul-verbal întocmit de inspectorii CJPC era complet legal atât din perspectiva formei, cât și a informațiilor conținute. În ceea ce privește fondul cazului, judecătorii au subliniat că, potrivit Codului consumului, responsabilitatea de a furniza informațiile despre lista ingredientelor revine atât producătorului, cât și importatorului sau distribuitorului produsului respectiv.

Sursa menționată a arătat că aceștia au analizat practic doar argumentul adus de reprezentanții Profi, nu și dacă într-adevăr, lipsa numelui plantei din care era obținut zahărul reprezenta într-adevăr o practică comercială incorectă.