Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile. Deși pandemia de coronavirus nu mai creează în acest moment mari probleme autorităților, s-a decis amânarea revenirii la normalitate cu cel puțin încă 30 de zile.
De vină ar putea fi temerea legată de un eventual val 4 al pandemiei, adus de varianta Delta a Covid-19.
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile. Care este noutatea
Starea de alertă este prelungită de luni pe teritoriul României, pentru încă 30 de zile.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, în şedinţa de miercuri, hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iulie, precum şi măsurile de prevenire şi control aplicate în contextul epidemiologic actual.
„Principala modificare faţă de măsurile aflate în vigoare vizează creşterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, informa CNSU.
Hotărârea de guvern a fost deja adoptată
O hotărâre de guvern în acest sens a fost adoptată în şedinţa de joi a Executivului.
Mai exact, la competiţiile sportive desfăşurate în spaţii deschise, unde va fi permisă inclusiv participarea persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 (anterior era prevăzut un interval de până la 90 de zile pentru persoanele care au trecut prin boală).
De asemenea, se menţin prevederile referitoare la participarea persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
Extinderea perioadei de la 90 la 180 de zile va fi valabilă şi pentru persoanele care participă la spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber (în limita a 2.500 de spectatori), precum şi la nunţi şi botezuri, în spaţii închise (cu participarea a cel mult 300 de persoane).