Europarlamentarul Victor Negrescu, detalii despre aderarea la Schengen
Începând cu 31 martie 2024, nu se vor mai efectua controale asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale UE dintre Bulgaria și România și celelalte țări din spațiul Schengen.
Aderarea parțială a României și Bulgariei la Spațiul Schengen aerian și maritim se face în baza Deciziei (UE) 2024/210 a Consiliului din 30 decembrie 2023 privind aplicarea integrală a dispozițiilor juridice Schengen în Republica Bulgaria și în România. În decizie se arată că în Consiliul UE se depun eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor și la frontierele terestre interne în cele două țări.
Europarlamentarul Victor Negrescu a venit cu o serie de clarificări în ceea ce privește aderarea parțială a României la Spațiul Aerian și Maritim de liberă circulație. El a precizat că va fi eliminat controlul documentelor, atât la plecarea de pe aeroporturile din România, cât și la aterizarea într-un stat membru al spațiului Schengen.
„În dimineața zilei de 31 martie vor fi ridicate controalele la frontiera aeriană și la frontiera maritimă, dintre România și celelalte state din spațiul Schengen. În consecință, dacă acum se efectuează controlul documentelor de identitate, începând cu 31 martie, acest control nu va mai fi efectuat atunci când călătorim cu avionul.
De asemenea, atunci când călătorim pe cale maritimă, aceste noi reguli se aplică și mărfurilor. Practic, nu vor fi efectuate controale suplimentare, care erau prevăzute pentru produsele, mărfurile care veneau dintr-o țară non-Schengen spre o țară Schengen și viceversa”, a spus acesta, potrivit Gândul.
România va fi monitorizată
Negrescu a subliniat că această aderare, chiar dacă este una parțială la spațiul de liberă circulație, reprezintă un succes pentru România, după o așteptare de 13 ani la poarta Schengen. Totuși, el a evidențiat că începând cu data de 31 martie, România va fi supusă monitorizării de către mecanismele specifice, iar anul 2024 este crucial.
Europarlamentarul subliniază importanța ca țara să fie pregătită să demonstreze că respectă criteriile Schengen și să combată argumentele negative care au întârziat aderarea completă. El susține că acest moment este o oportunitate pentru România de a demonstra Austriei că merită să intre și terestru în spațiul de liberă circulație.
„Este un succes pentru România această aderare la Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, în contextul în care am așteptat deja 13 ani ca să facem acest pas. Iată că avem o primă etapă, privind integrarea noastră în zona de liberă circulație și există speranțe privind posibilitatea de a intra în totalitate în Schengen, printr-o decizie pe care noi ne-am dori-o în cursul acestui an.
În acest sens, probabil după alegerile din Austria, putem relua discuțiile, undeva spre finalul anului, în speranța de a ajunge la un consens și să vedem România integrată total în zona de liberă circulație. Trebuie să vă mai spun că, începând cu 31 martie, România va fi – așa cum se întâmplă pentru toate statele din spațiul Schengen – monitorizată de mecanismele specifice zonei de liberă circulație.
Sunt convins că datele vor confirma faptul că țara noastră este pregătită și ar trebui să se integreze în totalitate în spațiul Schengen. De aceea, este foarte important ce se va întâmpla, începând cu 31 martie în următoarele luni, în așa fel încât, toate acele argumente negative, prezentate de Austria, să fie destructurate și să dovedim ceea ce știm deja, că țara noastră respectă criteriile Schengen”, a mai spus europarlamentarul.
Pot fi reintroduse în circumstanțe excepționale anumite controale
Spațiul Schengen este un spațiu de liberă circulație și permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre, fără a trece prin controale la frontieră.
Codul frontierelor Schengen permite statelor membre să reintroducă controalele la anumite frontiere interne, doar în circumstanțe excepționale care periclitează funcționarea generală a spațiului de liberă circulație.
De asemenea, codul frontierelor Schengen prevede că statele membre pot introduce controale temporare la frontieră pentru a răspunde unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne. În prezent, Codul frontierelor Schengen este supus unui proces de modificare și actualizare la nivelul UE.