Noi reglementări privind înmatricularea vehiculelor
Apar noi reglementări privind înmatricularea vehiculelor. MAI informează că, în conformitate cu prevederile legale stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 83/2001 și Ordinul M.A.I. nr. 181/2024, au fost actualizate procedurile referitoare la înmatricularea sau transcrierea vehiculelor utilizate de profesioniști în diverse domenii de activitate. Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, care coordonează serviciile publice de specialitate, a detaliat modul de aplicare a noilor norme.
Categorii vizate și condiții specifice
Noile reglementări se aplică titularilor formelor de exercitare a profesiilor liberale (de exemplu, cabinete individuale de avocatură, birouri notariale, cabinete medicale) sau altor entități juridice, cum ar fi persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale și familiale, și alte forme similare. În cazul în care documentația de înmatriculare este întocmită pe numele entității respective, solicitanții pot opta pentru următoarele variante:
Înmatricularea pe numele formei de organizare
În certificatul de înmatriculare se înscriu datele de identificare ale entității profesionale, fie ca proprietar (C.2), fie ca utilizator (C.3), pentru vehiculele achiziționate prin leasing.
Declarația titularului trebuie să confirme că vehiculul este parte a patrimoniului sau patrimoniului de afectațiune al entității profesionale.
Înmatricularea pe numele persoanei fizice – titular al entității
Datele persoanei fizice vor fi înscrise în certificatul de înmatriculare, fie ca proprietar (C.2), fie ca utilizator (C.3) în cazul leasingului.
Mențiunea destinației profesionale în certificatul de înmatriculare
Vehiculul este înregistrat pe numele persoanei fizice, cu mențiunea în rubrica „Observații” că este afectat exercitării activității profesionale, alături de denumirea și CIF-ul entității profesionale.
Documente necesare
Pentru realizarea operațiunii, solicitanții trebuie să depună documentele de proprietate, inclusiv cele emise pe numele entității profesionale. De exemplu, dacă vehiculul a fost achiziționat pe numele unui cabinet de avocat, birou notarial sau PFA, acestea vor fi acceptate pentru înmatriculare conform noilor reguli.
Clarificări suplimentare
Modificările au fost introduse pentru a asigura o aplicare corectă și unitară a normelor și pentru a reflecta mai bine specificul entităților profesionale și al vehiculelor utilizate în activități economice.
Pentru informații suplimentare, solicitanții sunt îndrumați să se adreseze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului.