Conducătorii de biciclete și trotinete ar putea avea noi reglementări
Comisia juridică a Camerei Deputaților din România a propus un proiect de lege care reglementează circulația bicicletelor și trotinetelor electrice pe drumurile publice. Potrivit proiectului, dacă vrei să mergi pe bicicletă și trotinetă electrică pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 16 ani.
„Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani”, se arată într-un amendament al Comisiei juridice la acest proiect.
Proiectul de lege definește și noțiunea de trotinetă electrică, ca fiind un „vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.
În plus, proiectul mai arată că toate bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Circulația acestora fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă.
Vor fi obligatorii casca, asigurarea și un chestionar
Este impusă și obligativitatea purtării căștii de protecție pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice care se deplasează pe partea carosabilă, cu excepția trotinetelor închiriate.
De asemenea, în cazul trotinetelor electrice în regim de self-service se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii în aplicație, referitoare la legislația rutieră.
În fine, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă.
„Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepția trotinetelor închiriate. Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților.
În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plății, în aplicație se va introduce și se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislația rutieră”, mai arată proiectul.
Deputații din Comisia juridică urmează să ia în discuție, săptămâna viitoare, un alt proiect de lege care să stabilească toate sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice.