Animalele de companie din Marea Britanie, precum câinii, pisicile sau dihorii îşi vor pierde paşapoartele actuale ale Uniunii Europene după ce Marea Britanie va părăsi UE.
Prin urmarea, acestea vor trebui să fie microcipate, vaccinate şi să aibă un carnet special de sănătate pentru călătorie.
Noi reguli pentru deţinătorii de animale de companie
Marii Britanii a primit un alt statut în cadrul schemei de călătorie pentru animale de companie din cadrul UE, cee ce înseamnă că deţinătorii de animale de companie vor trebui să treacă prin mai multe etape pentru a călători în UE.
„Ni s-a acordat de către UE statutul de ţară terţă din Partea a II-a (a listei statelor de intrare în state ale UE), în baza căruia puteţi călători cu animalul de companie de la 1 ianuarie”, a transmite Christine Middlemiss, şefa serviciilor veterinare din Marea Britanie.
Trebuie menționat că Japonia, SUA sau Rusia fac parte din aceeaşi categorie.
Câinii de companie, pisicile sau dihorii trebuie să fie microcipaţi, vaccinaţi împotriva rabiei, trataţi pentru tenie şi să aibă un Certificat de sănătate (AHC) pentru a călători în UE, a indicat guvernul. Regulile se vor aplica şi animalelor de companie care călătoresc în Irlanda de Nord din Marea Britanie.
Nu vor exista modificări la pregătirile actuale sau documente pentru animale de companie care intră în Marea Britanie, fie din UE, fie din Irlanda de Nord.
UE și Marea Britanie se apropie de un acord
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la începutul acestui an, însă nici până acum cele două mari puteri nu au reușit să ajungă la un acord. Totuși, s-au făcut o serie de progrese în rândul negocierilor.
Vestea vine din partea cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Aceasta a declarat miercuri că negocierile pentru a se putea ajunge la un acord asupra relaţiei post-Brexit dintre Londra şi Uniunea Europeană (UE) au înregistrat unele progrese şi vor continua până la sfârşitul săptămânii, informează AFP, citată de Agerpres.
„Comisia Europeană negociază la ora actuală (…) până în weekend sau să spunem mai degrabă până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a vedea dacă mai poate exista o soluţie. Există progrese, însă nu un progres semnificativ”, a declarat în faţa deputaţilor Angela Merkel, a cărei ţară deţine până la sfârşitul anului preşedinţia Consiliului UE.
„Rămânem de părerea că un acord e mai bun decât lipsa unui acord, însă noi suntem pregătiţi şi pentru această a doua eventualitate”, a adăugat Angela Merkel.