Se cere armonizarea legislaţiei UE privind insolvenţele şi impozitul pe profit
Liderii statelor membre UE urmează să lanseze săptămâna viitoare un apel pentru armonizarea legislației privind insolvențele și impozitul pe profit în cadrul blocului comunitar, în încercarea de a atrage mai mult capital privat pentru tranziția UE către energiile regenerabile și o economie mai digitală, conform unui proiect de document consultat de Reuters.
Într-o variantă de lucru a concluziilor ce urmează să fie adoptate de liderii UE la summitul din 17-18 aprilie, consultată de Reuters, se menționează că liderii vor solicita dezvoltarea pieței europene de securitizare, precum și o mai bună supervizare a actorilor transfrontalieri din piața financiară.
650 de miliarde pentru trecerea la energie regenerabilă
De asemenea, liderii UE vor pleda pentru îmbunătățirea rapidă a modalităților de investire în acțiunile companiilor din UE și pentru crearea unor produse transfrontaliere simple de economii pentru investitorii de retail.
Comisia Europeană estimează că până în 2030 UE va avea nevoie, în fiecare an, de fonduri private în valoare de 650 de miliarde de euro pentru a realiza tranziția de la combustibilii fosili la sursele de energie regenerabilă, precum și pentru crearea unei economii mai digitale. Fără măsurile menționate în concluziile ce urmează să fie adoptate la summitul viitor, va fi dificil pentru țările europene să atragă sume de acest ordin, deoarece investitorii consideră că piața de capital din SUA este mai bine organizată, mai puțin complicată și mai lichidă decât cea din Europa.
Obiectivul măsurilor UE este crearea Uniunii Piețelor de Capital din Europa, o idee vehiculată de 10 ani, dar care până acum a înregistrat progrese modeste din cauza intereselor divergente și a tradițiilor juridice diferite care complică armonizarea legilor în cele 27 de state membre.
Plățile în numerar, interzise peste 10.000 de euro
În altă ordine de idei, Parlamentul European (PE) și statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat joi un acord prin care se impune o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar pe teritoriul UE.
Această măsură are ca scop alinierea reglementărilor existente în cele 27 de state membre, care sunt foarte diferite, și identificarea limitării tranzacțiilor considerate „dubioase”.
În prezent, unele țări, cum ar fi Franța, au deja reglementări mai stricte decât noile directive europene privind plățile în numerar. În schimb, în alte țări, precum Austria sau Germania, nu existau până acum limite pentru plățile în numerar.
Această măsură face parte dintr-un document cu scopul de a intensifica eforturile împotriva finanțării terorismului.