Noi reguli pentru proprietarii de locuințe! Revizuirea directivei privind performanța energetică a clădirilor reprezintă unul dintre ultimele obstacole în calea intrării în vigoare. Acum, singurul lucru care mai lipsește este aprobarea din partea celor 27 de guverne ale Uniunii Europene pentru implementarea noilor standarde energetice ale parcului de clădiri din UE.
Cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri, sesiunea plenară a Parlamentului European a aprobat marți, 12 martie, acordul la care s-a ajuns la 7 decembrie anul precedent. Acesta vizează reducerea impactului asupra mediului al parcului de clădiri europene. Acesta este responsabil pentru aproximativ 40% din consumul european de energie și 36% din emisiile de CO2.
Clădirile vor trebui construite astfel încât să aibă zero emisii de CO2
Începând cu anul 2030, toate clădirile rezidențiale noi vor trebui să fie construite astfel încât să aibă zero emisii de CO2. Începând cu anul 2028, aceeași cerință se aplică clădirilor publice.
Scopul este ca întregul stoc de clădiri să devină neutru din punct de vedere climatic. Se speră ca acest lucru să se întâmple până în 2050.
Potrivit raportorului pentru Directiva privind performanţa energetică a clădirilor, Ciarán Cuffe, „aceasta este tranziția corectă, acesta este Green Deal, în care nimeni nu este lăsat în urmă”, din momentul în care „oferim clădiri mai bune și o calitate mai bună a vieții pentru toți.”
Clădirile scutite de aplicarea directivei
Sunt prevăzute și excepții pentru clădirile istorice și cele agricole. Statele membre pot decide, de asemenea, să excludă clădirile protejate din punct de vedere arhitectural sau istoric, clădirile temporare, bisericile și lăcașurile de cult. Obligația de a renunța la cazanele care folosesc combustibili fosili pentru încălzire și răcire a fost amânată până în 2040. Cu toate acestea, subvențiile pentru cazanele autonome pe bază de combustibili fosili vor înceta până în 2025.
Stimulente financiare pentru sistemele de încălzire care utilizează energie regenerabilă
Stimulentele financiare vor continua să fie disponibile pentru sistemele de încălzire care utilizează o cantitate „semnificativă” de energie regenerabile. Un exemplu ar fi cele care combină o centrală termică cu un sistem solar sau o pompă de căldură. În ceea ce privește sursele regenerabile, instalarea obligatorie a panourilor solare pe acoperișuri va fi aplicată clădirilor publice și celor nerezidențiale „în funcție de dimensiunea acestora”, și pentru toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.
Persoanele fizice nu au nicio obligație universală privind renovarea clădirilor
În ceea ce privește persoanele fizice, nu există o obligație universală pentru renovarea clădirilor. Este însă necesară așteptarea definirii planurilor naționale adaptabile. Acestea sunt menite să prevadă o intervenție medie asupra întregului ansamblu de clădiri conform celor două obiective stabilite până în 2030 și 2035.
Prin urmare, statele membre vor defini standardele minime de performanță energetică. Totodată, vor decide care clădiri și ce nivel de renovare vor fi necesare. Se pot concentra pe clădirile mai vechi, cu clase de performanță energetică ridicate, sau pe cele mai mari și mai poluante.
Directiva privind performanța energetică a clădirilor va trebui acum să fie oficial aprobată de Consiliul European. Odată cu publicarea textului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, punerea în aplicare a normelor ar trebui să înceapă în 2026.