Noi reguli pentru rambursarea dublei impuneri în UE
Noi reguli pentru rambursarea dublei impuneri în UE. Miniștrii de finanțe din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit marți la Bruxelles și au stabilit noi reguli pentru a sprijini investitorii în recuperarea sumelor în caz de dublă impunere.
Noile reguli se vor aplica cetățenilor UE care investesc într-o țară diferită de țara lor de rezidență și sunt impozitați dublu pentru dobânzi și dividendele pe care le primesc.
În acest moment, aceștia pot cere restituirea sumelor, dar procedurile sunt complicate și variază de la o țară la alta.
Potrivit noilor reguli, statele membre ale UE vor fi:
- obligate să aplice corect impozitele de la început
- fie să restituie impozitele suplimentare percepute într-un anumit interval de timp
Miniștrii sunt optimiști că aceste reguli mai simple vor ajuta și la diminuarea fraudelor.
Pentru a adopta o lege în conformitate cu acordul stabilit marți, este necesară mai întâi formularea unei opinii non-obligatorii din partea Parlamentului European, ceea ce ar putea dura cel puțin câteva luni.
Acest lucru se întâmplă din cauză că legislativul Uniunii nu se va mai întruni până în iulie, după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie.
În perioada următoare, propunerea legislativă va fi revizuită și detaliată.
Ce s-a mai discutat în cadrul întâlnirii de la Bruxelles?
TVA în era digitală
Consiliul a făcut un schimb de opinii, înregistrând progrese în direcția unui acord, cu privire la pachetul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) în era digitală, care vizează combaterea fraudei în materie de TVA, sprijinirea întreprinderilor și promovarea digitalizării.
Pachetul își propune să modernizeze obligațiile de raportare în scopuri de TVA prin standardizarea informațiilor care trebuie prezentate de către persoanele impozabile pentru fiecare tranzacție și prin impunerea utilizării facturării electronice pentru tranzacțiile transfrontaliere. Asta ar contribui la combaterea fraudei în materie de TVA.
Acesta urmărește să abordeze provocările economiei de platformă prin consolidarea rolului platformelor în colectarea TVA atunci când acestea facilitează furnizarea de servicii de închiriere de cazare pe termen scurt sau de transport de pasageri.
Mecanismul de redresare și reziliență
Miniștrii au făcut un schimb de opinii cu privire la stadiul actual al punerii în aplicare a mecanismului de redresare și de reziliență.
Consiliul a adoptat decizii de punere în aplicare privind aprobarea planurilor modificate de redresare și de reziliență prezentate de Italia și Spania.
Mecanismul este un program de sprijin financiar pe scară largă al UE ca răspuns la provocările pe care pandemia le-a adus economiei europene.
Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei
Miniștrii au discutat despre situația actuală a impactului economic și financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Sergii Marchenko, ministrul de finanțe al Ucrainei, a participat la discuție prin intermediul unei legături video. Miniștrii au discutat despre stadiul de avansare a punerii în aplicare a Facilității pentru Ucraina.
Miniștrii au luat act de progresele înregistrate de Consiliu în ceea ce privește profiturile extraordinare neașteptate provenite din activele rusești imobilizate.
Îmbătrânirea
Consiliul a aprobat concluziile privind provocările în materie de sustenabilitate fiscală care decurg din îmbătrânirea populației.
Concluziile se bazează pe principalele constatări ale raportului „Îmbătrânirea în 2024”. El a fost elaborat de Comisia Europeană și de Comitetul de politică economică (CPE). Raportul se referă la cheltuielile publice legate de îmbătrânire (de exemplu, pensii și asistență medicală).
Servicii financiare
Președinția a prezentat stadiul actual al propunerilor legislative în domeniul serviciilor financiare. Acesta este un punct recurent pe ordinea de zi ECOFIN.
S-a mai discutat despre:
- Coaliția pentru climă
- Pactul privind azilul și migrația
- Dialogul macroeconomic la nivel politic (MEDPOL)
- Dialogul economic și financiar