Un alt județ în care masca de protecție devine obligatorie este judeţul Gorj. Autoritățile au decis vineri purtării măştii de protecţie în anumite spaţii deschise, cum ar fi pieţele, staţiile mijloacelor de transport în comun şi zonele de promendadă.
De asemenea, au fost suspendate toate târgurile şi bâlciurile.
”Având în vedere creşterea numărului de cazuri confirmate cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul judeţului Gorj în ultimele 10 zile, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a propus, astăzi, 31 iulie 2020, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, instituirea obligativităţii purtării măştilor de protecţie şi păstrarea distanţării pentru toate persoanele prezente în următoarele spaţii publice deschise: pieţe, parcările din apropierea pieţelor, staţiile mijloacelor de transport în comun, zonele de promenadă – zona de centru şi parcurile din municipiul Târgu-Jiu şi din oraşele/comunele din judeţul Gorj”, a transmis, vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.
Sursa citată a mai precizat și persoanele care sunt exceptate de la măsura obligativităţii purtării măştilor de protecţie în zonele menţionate. Este vorba despre cei care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditate crescută şi copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Masca de protecție, obligatorie în Arad
Și în Arad masca de protecție devine obligatorie după ultima decizie luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
Măsurile au fost anunţate de Prefectura Arad şi majoritatea intră în vigoare de la 1 august.
Cea mai importantă decizie este instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie de către toate persoanele, începând cu vârsta de 5 ani, în pieţele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, precum şi în spaţiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, oboare, pieţe/târguri săptămânale etc., în incinta aeroportului, staţiilor CFR, autogărilor, în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe toată perioada stării de alertă.
De asemenea, purtarea măştii va fi obligatorie la toate evenimentele unde există aglomerări de persoane, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior.
Decizia CJSU dă posibilitatea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să stabilească, prin hotărâri proprii adoptate până în 3 august, zonele intens circulate, de pe raza fiecărei localităţi, unde va fi instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie.
CJSU a mai decis ca instituţiile publice să adopte un program de lucru şi moduri de desfăşurare a activităţilor astfel încât să fie respectată distanţarea fizică a persoanelor şi limitarea accesului publicului în clădiri.
Administratorii pieţelor şi comercianţii vor trebui să monitorizeze permanent spaţiile comerciale, pentru a se asigura că vânzătorii şi cumpărătorii respectă măsurile de prevenţie.
Totodată, companiile mari sau operatorii economici din zonele industriale vor avea obligaţia, pe lângă asigurarea triajului epidemiologic şi verificarea respectării purtării măştii de către angajaţi, să verifice dacă măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt respectate şi în autobuzele sau microbuzele care îi transportă pe lucrători la locul de muncă sau acasă. În situaţia în care se constată că operatorii economici care asigură transportul nu respectă măsurile de prevenire a transmiterii virusului, angajatorii au obligaţia de a sesiza autorităţile.