Noi reguli pentru românii care au câine! Sunteți obligați să faceți aceste lucruri

S-au modificat Normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 1/2014.

Este vorba despre modificările care au fost realizate prin Ordinul nr. 38/2019 al ANSVSA. Se dorește reglementarea de bază în acord cu Decizia CCR nr. 23/2018 prin care a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi referitoare la acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân.

Potrivit modificărilor, este acceptat exclusiv registrul în format electronic.

Înregistrarea câinilor se face la solicitarea proprietarului, dar și înainte de vânzarea, donarea sau scoaterea în spații publice a acestora.

Medicul veterinar are următoarele obligații:

– să completeze, să semneze, să parafeze carnetul de sănătate și să înmâneze documentul proprietarului animalului pentru fiecare câine vaccinat antirabic;

– pentru câinii care părăsesc teritoriul României și au fost identificați prin microcipare, să elibereze, la cererea proprietarilor, suplimentar față de carnetul de sănătate, un pașaport, doar dacă prin carnetul de sănătate se face dovada că animalul a fost vaccinat antirabic în ultimele 12 luni, iar în cazul rapelului ce a depășit 12 luni de la ultima vaccinare, că nu au trecut mai puțin de 21 de zile de la ultima vaccinare antirabică, fără a fi depășit termenul de un an de la ultima vaccinare.

– pentru câinii care părăsesc teritoriul României și au fost identificați prin microcipare, să elibereze, la solicitarea proprietarului, suplimentar față de carnetul de sănătate, un pașaport, cu condiția ca datele înscrise în carnetul de sănătate al câinelui și cele înscrise în RECS să certifice faptul că acesta a fost vaccinat antirabic după ce a fost identificat și, în cazul primei vaccinări sau al rapelului ce a depășit 12 luni de la ultima vaccinare, că nu au trecut mai puțin de 21 de zile de la data vaccinării, iar în cazul vaccinărilor de rapel, că acestea au fost efectuate în ultimele 12 luni, fără a fi depășit termenul de un an de la ultima vaccinare;”.

– să vaccineze contra rabiei doar câinii care, la momentul vaccinării, sunt însoțiți de carnete de sănătate, conform prezentelor norme, sau pentru care se eliberează un carnet de sănătate, conform prezentelor norme, cu ocazia vaccinării. 

De asemenea, deținerea de câini neidentificați și neînregistrați este interzisă!