În ceea ce privește redeschiderea restaurantelor, premierul Orban susține că acest lucru se va întâmpla în măsura în care se ajunge la o înţelegere legată de un set de reguli care să fie asumate şi de reprezentanţii HoReCa.
„În măsura în care se ajunge la o întelegere legată de un set de reguli care să fie asumate şi de reprezentanţii HoReCa, noi avem disponibilitatea să deschidem restaurantele”, a spus Orban la B1 Tv.
Totodată, premierul a mai precizat autorităţile statului nu pot controla întreaga situație și că au nevoie de sprijin şi din partea patronilor de terase sau de magazine pentru ca regulile să fie respectate şi pentru ca virusul să nu se răspândească.
În acest context, clienții care merg la restaurante vor fi nevoiți să respecte un set de reguli.
Se dau amenzi
„Patronii de terase trebuie să facă o informare a clienţilor cu privire la regulile care trebuie respectate, astfel încât clientul să ştie foarte clar în momentul în care vine aceste lucruri simple. (…) Autorităţile statului nu pot să fie prezente în fiecare terasă, în fiecare restaurant, în fiecare magazin, în fiecare mijloc de transport în comun. Există o prezenţă, se fac controale, se dau sancţiuni, se dau amenzi, s-au şi suspendat autorizaţii pentru anumite firme care nu au respectat regulile.
Trebuie transportatorul, de exemplu, să aibă grijă, firmele, managementul companiilor sau cei care sunt implicaţi să fie alături de noi în respectarea regulilor. Nouă ne este foarte greu să controlăm tot şi nici nu e bine să controlezi tot într-o societate. Hai să fim cinstiţi, dacă îşi asumă cineva, înseamnă că vrea să controleze orice se întâmplă, în orice activitate, înseamnă că ne întoarcem cu 30 de ani în timp”, a menţionat premierul.
Vineri, premierul Orban urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanţii tuturor instituţiilor cu atribuţii de control pentru a stabili o strategie. Totodată, premierul a transmis un mesaj ferm pentru zonele în care regulile impuse nu sunt respectate.
„Este foarte greu pentru un Guvern să apere sănătatea şi viaţa oamenilor în condiţiile în care Parlamentul emite reglementări în care reduce posibilitatea autorităţilor de a asigura respectarea regulilor. (…) Nu vă mai spun de tot ce face aşa-zisul Avocat al Poporului şi tot ce face Curtea Constituţională. Acum e pusă sub semnul întrebării posibilitatea de a stabili măsura izolării pentru o persoană care este venită dintr-o zonă cu risc ridicat sau care a fost în contact cu o persoană diagnosticată. CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului, a anulat toate amenzile care au fost date”, a mai spus Orban.