Crescătorii de animale vor avea noi reguli în ceea ce privește emisiile
În conformitate cu obiectivele „Poluare Zero” ale Pactului Ecologic European, directiva revizuită vizează reducerea emisiilor de la instalațiile industriale mari, precum și de la fermele de animale (porci și păsări).
Acest lucru va contribui la un mediu mai sănătos atât pentru oameni, cât și pentru planetă, încurajând în același timp inovarea, recunoașterea liderilor în domeniu și asigurând condiții echitabile pentru competiția pe piața UE, sporind astfel siguranța investițiilor, conform unui comunicat al Comisiei Europene (CE).
Noua legislație va ghida investițiile industriale necesare pentru tranziția Europei către o economie mai curată, neutră în emisii de carbon, circulară și competitivă. Se estimează că, până în 2050, implementarea Directivei revizuite va reduce emisiile de poluanți atmosferici cheie (PM 2,5, SO2, NOX și NMVOC – compuși organici volatili fără metan) cu până la 40% față de nivelurile din 2020.
Aceasta este prima legislație a UE privind mediul care consacră dreptul cetățenilor de a solicita despăgubiri pentru daunele cauzate de poluarea ilegală. Directiva revizuită va extinde domeniul de aplicare pentru sursele de emisii și va simplifica procesul de obținere a autorizațiilor de funcționare pentru instalațiile industriale și fermele vizate.
Valorile de emisie vor fi mai stricte
Normele actualizate vor stabili valori limită de emisie mai stricte, vor impune utilizarea autorizării electronice, vor reduce costurile administrative și vor înăspri condițiile pentru acordarea derogărilor.
De asemenea, directiva va introduce sancțiuni mai severe, cu amenzi de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a entității implicate pentru cele mai grave încălcări, și va conferi autorităților competente mai multe puteri pentru a suspenda funcționarea instalațiilor neconforme.
Includerea sectoarelor de exploatare a metalelor și fabricare pe scară largă a bateriilor va contribui la reducerea poluării în aceste domenii, îmbunătățind acceptarea publică și diminuând riscurile investiționale, scrie AgroIntel.
Acoperirea fermelor intensive de porci și păsări va fi extinsă (cu excepția creșterii ecologice a porcilor), ceea ce va fi esențial pentru reducerea poluării cu azot. Aceste ferme vor beneficia de un regim de autorizare simplificat, facilitând astfel înregistrarea acestora.
Vor fi instrumente mai eficiente pentru utilizarea resurselor
Regulile de funcționare vor fi definite transparent și inclusiv, ținând cont de dimensiunea fermelor și densitatea efectivelor de animale. De asemenea, noile norme vor include aplicarea celor mai bune tehnici disponibile pentru gestionarea deșeurilor.
Legea actualizată va introduce instrumente noi și mai eficiente pentru economia circulară și utilizarea resurselor. Ea va aborda, de asemenea, poluarea chimică, promovând utilizarea alternativelor mai puțin toxice în procesele industriale.
Pionierii din UE în domeniul inovației industriale vor beneficia de reguli de autorizare flexibile pentru testarea tehnicilor ecologice avansate. Un nou Centru de Inovare pentru Transformarea Industrială și Emisii (INCITE), operat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, va colecta informații despre soluții inovatoare pentru prevenirea și controlul poluării, precum și tehnologii transformatoare.
INCITE va evalua atât aspectele de mediu, cât și cele economice, și va face informațiile disponibile printr-o platformă publică online, oferind perspective valoroase pentru întreaga UE. Industriile vor trebui să dezvolte planuri de transformare, detaliind modul în care instalațiile lor vor avansa către decarbonizare, poluare zero și economie circulară.
Directiva revizuită recunoaște pentru prima dată în legislația UE dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile cauzate sănătății de poluarea ilegală. De asemenea, va spori participarea publicului în procesul de autorizare, va îmbunătăți accesul la justiție și la informații.
Noul regulament privind portalul emisiilor industriale (IEPR), care a intrat în vigoare la 22 mai 2024, va îmbunătăți accesul la datele de mediu, permițând cetățenilor să obțină informații detaliate despre autorizațiile emise în UE și despre activitățile poluante din apropierea lor.