Numai persoanele care s-au vaccinat cu doza booster vor putea merge la restaurant în Germania fără un test negativ de COVID-19, a anunţat vineri cancelarul Olaf Scholz, adăugând că guvernul intenţionează să distribuie 30 de milioane de vaccinuri suplimentare până la sfârşitul lunii, potrivit Reuters.
Ce măsuri ia Germania?
Persoanele care au făcut booster-ul vor fi de asemenea scutite de carantină după contactul cu o persoană infectată, a spus Scholz într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu premierii celor 16 landuri din Germania.
Durata carantinei va fi de asemenea redusă la zece zile, cu opţiunea de a ieşi din casă din ziua a şaptea dacă testul este negativ, precizează DPA. În prezent, carantina durează până la 14 zile, în funcţie de un număr de factori.
„Vaccinarea este importantă. Trebuie să facem mai multe progrese în această privinţă”, a declarat cancelarul german.
„Este clar că ne vom mai confrunta o perioadă cu (varianta) Omicron, aşa că nu putem să transmitem sistemului de sănătate că pericolul a trecut”, a mai spus el.
Noile reguli au fost convenite de guvernul federal şi guvernele landurilor.
Omicron reprezintă peste 40% din totalul infecțiilor
Varianta Omicron reprezintă acum 44% din totalul infecțiile cu coronavirus din Germania, a declarat Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase (RKI) în raportul său săptămânal, bazat pe testele de coronavirus. Datele mai arată că 41,6% din populație a fost vaccinată deja cu o doză „booster”.
Guido Zoellick, președintele asociației industriei ospitalității DEHOGA, a cerut sprijin financiar pentru a susține afacerile care deja slăbesc de la măsurile existente.
Care este situația în România?
În România, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat vineri o hotărâre privind procedura de aprobare a listei cu încadrarea ţărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic, criteriile pe baza cărora se stabileşte încadrarea acestora, regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, precum şi aprobarea listei cu încadrarea ţărilor/teritoriilor în zonele de risc epidemiologic.
Principalele modificări aduse prin Hotărârea CNSU nr. 2/2022 sunt:
* Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;
* Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
* Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacţii direcţi ai persoanelor confirmate pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele de 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv 10 zile pentru persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
* Introducerea excepţiei de la carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusivă economică a României;
* Reducerea duratei carantinei instituite prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi aplicarea termenelor din Hotărârea nr. 2/2022.