În urma şedinţei de luni, 9 noiembrie, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, a fost adoptată Hotărârea nr. 40 referitoare la măsurile dispuse în localităţile din judeţul Ilfov.
Prefectura Ilfov a anunţat că, având în vedere că rata de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile a depăşit 3 la mia de locuitori pe teritoriul judeţului, a fost nevoie să se adopte o serie de noi restricţii, cum ar fi închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau a operatorilor de jocuri de noroc.
Astfel, pentru următoarele două săptămâni, respectiv între 9 noiembrie, ora 20:00 şi 23 noiembrie, ora 20:00, au fost impuse următoarele restricţii la nivelul judeţului Ilfov:
- interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
- activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
- interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
- interzicerea organizării și desfășurării activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.
Ce spune premierul Orban despre carantinare şi noi restricţii?
Aflat luni la dezbaterea “Ora prim-ministrului” din Camera Deputaţilor, premierul Ludovic Orban a transmis că Guvernul pregăteşte hotărârea privind prelungirea stării de alertă şi nu doreşte să ia măsuri care să instituie alte restricţii.
„Ştiţi foarte bine că starea de alertă se instituie pe 30 de zile şi se prelungeşte printr-o hotărâre de Guvern pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Pregătim hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. În ceea ce ne priveşte, nu ne dorim să luăm alte măsuri care să instituie alte restricţii. Vrem ca situaţia să evolueze în bine, ca numărul de infectări să scadă şi, treptat, pe măsură ce scade numărul de infectări, să revenim treptat, treptat la o activitate cât mai aproape de normal”, a afirmat Orban.
Întrebat despre posibila carantinare a Capitalei, premierul a explicat: „În ceea ce priveşte decizia de carantinare a unor mari oraşe sau a Capitalei, este o decizie mai dificil de luat, pentru că sunt extrem de multe considerente legate de carantină. Noi nu ne dorim să ajungem aici, obiectivul nostru este acela de a stăvili creşterea numărului de cazuri. De altfel, în Bucureşti a existat o tendinţă ascendentă, dar o tendinţă ascendentă care nu s-a încadrat în specificul marilor metropole din alte ţări europene, unde progresia a fost mai degrabă geometrică.”
Ludovic Orban a subliniat că o decizie de carantinare a Bucureştiului este una care se ia de către specialişti în sănătate publică.
„Este o decizie care se ia de specialişti în sănătate publică, de epidemiologi, de infecţionişti şi nu mă hazardez eu să dau o dată”, a precizat el.