Precizările cercetătorului vin în contextul în care, în urmă cu o zi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că la începutul lunii septembrie va fi semnat un ordin comun de către miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii care va reglementa „toate aspectele necesare” începerii şcolii în condiţii de siguranţă, adaptate la „realităţile existente” în România.
Cercetătorul Octavian Jurma susține că valul patru al pandemiei a început deja, campania de vaccinare anti-covid e un eșec, iar până la finalul lunii septembrie, numărul infectărilor va crește semnificativ, ducând evident la impunerea de noi restricții.
Totodată, acesta susține că există posibilitatea ca la începutul școlii, pandemia să fie deja în scenariul galben, sau chiar roșu.
„Am plecat de la o rată curentă de creştere, aplicând ipoteza optimistă că rata de creştere va scădea cu 10% săptămânal. Acest tip de prognoză este precis pe termen scurt şi progresiv mai imprecis cu fiecare săptămână. Nu am adăugat ipoteza că deschiderea şcolilor va mări rata de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere”, spune Octavian Jurma.
El a mai adăugat că prognoza pe care o prezintă este una optimistă, însă situația reală ar putea fi mai gravă. Cercetătorul a subliniat faptul că este aproape sigur că Bucureștiul dar și Ilfovul vor fi în scehariul galben atunci când se vor redeschide școlile.
„Prognoza este deci optimistă şi situaţia reală vă fi probabil mai gravă, deşi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale. Aşa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, în care incidenţa va bascula rapid din zona verde în zona galbenă şi roşie imediat după deschiderea şcolilor. Este acum aproape o certitudine că Bucureşti şi Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea şcolilor, cu valori între 1,5 şi 2,5 la 1000.
Şi alte judeţe vor fi în scenariu galben cu mare probabilitate, dar incidenţa depinde de rata de testare şi alocare a cazurilor, deci nu este exclus să vedem abateri majore între incidenţa standard şi incidenţa oficială. Nu putem subestima nici interferenţa politică în raportarea incidenţei, deci luaţi acest tabel cu rezerva de rigoare”, mai arată Octavian Jurma.
Școlile ar putea fi închise
În ceea ce privește situația din școli, cercetătorul susține că încă nu este clar dacă vor fi închise sau deschise, însă totul depinde de evoluți apandemiei de coronavirus. Totodată, el a amintit faptul că elevi vor fi obligați ”să își asume riscul de infectare volunat, dar solidar cu profesorii lor”.
În acest context, medicul se așteaptă ca numărul infectărilor să crească semnificativ, subliind faptul că România are ”un guvern foarte grijuliu cu relaxarea, dar neglijent cu școala”
„Nu avem încă o certitudine dacă şcolile se vor deschide/închide după scenariile din februarie, care au fost de altfel destul de bine gândite pentru contextul în care testarea preventivă în şcoli era încă o măsură asumată de guvern. După ce medicilor li s-a permis să continue să interacţioneze fizic cu pacienţii chiar dacă nu sunt vaccinaţi sau testaţi, putem presupune că şi profesorilor nevaccinaţi li se vor acorda aceleaşi privilegii. Spre deosebire de pacienţi, care pot opta pentru un medic vaccinat dacă nu le convine riscul de infectare la care îi expune medicul, elevii nu au această opţiune.
Ştim deci că elevii vor fi obligaţi să îşi asume riscul de infectare involuntar, dar solidar cu profesorii lor. Acest conflict fundamental între dreptul adulţilor şi obligaţiile copiilor nu va putea fi rezolvat atât de uşor ca în cazul relaţiei medic-pacient. Mă aştept să escaladeze în săptămânile următoare, tocmai pentru că avem un guvern foarte grijuliu cu relaxarea şi distracţia, dar mult mai neglijent cu şcoala şi educaţia”, a subliniat Octavian Jurma.
Acesta a mai precizat că la finalul lunii septembrie, județele în care rata de infectare va depăși mia de locuitori vor fi Vrancea, Teleorman, Suceava, Sibiu, Satu Mare, Maramureş, Ilfov, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Bacău, dar şi Capitala.
În ceea ce privește cel mai afectat județ de valul 4, cercetătorul susține că va fi Covasna, urmat de Vrancea, Teleorman, dar și Ilfov. Cele mai puține cazuri ar putea fi înregitrate în Alba, Harghita, Sălaj, dar și Mehedinți.