Vești proaste pentru bucureșteni. Odată cu creșterea alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus, DSP București propune o serie de măsuri drastice pentru a putea ține pandemia sub control. Ce va fi interzis de acum încolo și ce trebuie să știe românii vizați?
Potrivit ultimei decizii luate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, localitățile care intră în carantină trebuie să aibe o rată de infectare de 6 la mia de locuitori. Acum însă, se mai adaugă și focarele.
Situația din Capitală devine din ce în ce mai tensionată. Numărul infectărilor crește de la o zi la alta, iar autoritățile pregătesc măsuri drastice. Mihai Gâdea a prezentat marți seara la Antena 3, documentul privind restricțiile din Capitală.
Informația a fost confirmată și de prefectul Alin Stoica, iar potrivit acestuia, ordinul a fost deja semnat și a fost transmis către publicare. Totodată, prefectul a mai subliniat faptul că Raed Arafat a fost de acord cu această măsură.
„Am vorbit cu domnul doctor Raed Arafat care mi-a confirmat că ambii miniştrii sunt de acord cu măsura. DSU fiind cel care ne cordonează pe situaţii de urgenţă. Mâine în Capitală şcolile funcţionează pentru învăţământul preşcolar, primar şi clasele terminale”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica la Antena 3.
Ce prevede documentul
Potrivit prevederilor documentului, numărul persoanelor din hipermarketuri, mall-uri dar și alte magazine alimentare ar urma să fie limitat. În același timp, toate evenimentele private ar urma să fie și ele interzise.
Florentina Iacob, director adjunct al DSP București, a vorbit la Digi 24 despre noile măsuri. Potrivit acesteia, DSP cere o distanță de 4 metri pătrați în interiorul magazinelor, dar și închiderea lor de la ora 18.00 în timpul săptămânii și de la ora 16.00 în weekend.
„Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul aurotităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ”, a spus Florentina Iacob, director adjunct al DSP București.
Totodată, aceasta a mai subliniat faptul că, locurile de joacă amenajate pentru copii ar urma să fie închise. În ceea ce privește organizarea evenimentelor private precum înmormântările, nunțile sau botezurile, aici vor avea voie să meargă maxim 16 persoane, inclusiv cele care oficiază slujba.
În același timp, cluburile, barurile, dar și discotecile ar urma să fie închise, terasele fiind singurele care mai rămân deschise, dacă respectă normele impuse.
„O altă propunere e interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi afterschool, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori – deci cele profesioniste rămân deschise. Și la nivel de spații comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri – este acea obligativitate de repsectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are.
La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – vom merge pe un număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă. E interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase și acestea vor fi verificate prin controale”, a mai spus Iacob.
Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu