Preşedintele ASF şi directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale, Elisabetta Capannelli, au semnat marţi un memorandum în vederea acordării de asistenţă tehnică pentru transformarea structurii instituţionale şi organizaţionale a ASF.

Obiectivul memorandumului este sprijinirea ASF pentru optimizarea arhitecturii organizaţionale în linie cu mecanismele potrivite pentru o autoritate de supraveghere financiară mulţi-sectorială integrată şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare simultan cu întărirea mecanismului de supraveghere din cadrul ASF.

Conform memorandumului, o echipă de experţi ai Băncii Mondiale va evalua şi va oferi recomandări ASF pe mai multe paliere legate de structura organizaţională şi pentru optimizarea proceselor interne.

'Banca Mondială a semnat astăzi (marţi – n.r.) un acord pentru o analiză-diagnostic la nivel înalt pe probleme de reglementare, de supraveghere şi de organizare, astfel încât Autoritatea de Supraveghere Financiară să aibă cea mai bună structură şi cele mai eficiente procese instituţionale. Noi credem că eforturile de reformă ale ASF vor da tonul pentru modernizarea celor trei pieţe pe care Autoritatea are atât un rol de dezvoltare, cât şi unul de supraveghere. Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată în urmă comasării celor trei instituţii autonome cu atribuţii şi prerogative în piaţă de capital, asigurări şi pensii private. O abordare instituţională integrată şi eficientă va fi utilă pentru toţi participanţii de pe piaţă, asigurând stabilitatea şi dezvoltarea acestor sectoare'', a declarat Elisabetta Capannelli.

Costul programului comun ASF – Banca Mondială este de 173.040 dolari, din care aproximativ un sfert reprezintă contribuţia Autorităţii de Supraveghere Financiară, diferenţa fiind o finanţare nerambursabilă acordată de Banca Mondială.

Proiectul de evaluare şi analiză se derulează până la dată de 28 august 2014, iar rezultatele complete şi recomandările experţilor Băncii Mondiale vor fi disponibile şi se vor putea implementa după data de 1 septembrie 2014.

Pe de altă parte, întregul proiect de modernizare a ASF, cu un orizont de trei ani, este evaluat de preşedintele Mişu Negriţoiu la 5-10 milioane euro şi va fi finanţat pe fonduri europene, cele mai importante sume fiind orientate spre informatizare.

'ASF are acum cele trei organizaţii, fiecare are tot felul de aplicaţii proprii, făcute în-house sau cumpărate de pe piaţă. Ele nu funcţionează integrat. Cel mai mult acum se face muncă manual', a afirmat Negriţoiu.

Recent, ASF a desfiinţat mai multe funcţii de conducere, pe baza evaluărilor companiei de consultanţă PricewaterhouseCoopers. În prezent, ASF derulează un proiect pentru centralizarea operaţiunilor şi a raportărilor, cu Deloitte, şi un proiect de pachetul salarial al angajaţilor instituţiei.AGERPRES