O nouă lovitură pentru Rusia din partea Uniunii Europene!
Sancţiunile împotriva Rusiei vor viza şi tranzacţiile imobiliare ce pot fi efectuate de ruşi
Cel de-al şaselea pachet de sancţiuni îndreptat împotriva Moscovei va conţine şi o interdicţie privind tranzacţiile imobiliare.
Mai precis, este vorba despre tranzacţiile imobiliare ce pot fi făcute de cetăţenii Federaţiei Ruse, relatează jurnaliştii de la Bloomberg.
Propunerea Comisiei Europene va viza interzicerea tranzacţiilor imobiliare cu cetăţenii, rezidenţii şi entităţile din Rusia, interzicând vânzarea sau transferul direct sau indirect al „drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile amplasate pe teritoriul Uniunii sau a iniţiativelor de investiţii colective care oferă expunere pe astfel de bunuri imobile”.
Interdicţia de a achiziţiona proprietăţi imobiliare se aplică ruşilor care nu sunt cetăţeni UE şi nu dispun de permis de rezidenţă într-un stat membru UE, dar nu se aplică acelor ruşi care au cetăţenie sau rezidenţă în Spaţiul Economic European sau în Elveţia.
Noul pachet de sancţiuni trebuie aprobat de guvernele statelor UE
Documentul juridic de la nivelul Comisiei Europene, care impune interdicţia asupra achiziţionării de proprietăţi imobiliare, face parte din ultimul pachet de sancţiuni propus de către Bruxelles şi care vizează statul rus şi oligarhii din această ţară.
În premieră, măsurile vor viza şi industria petrolieră din Rusia, dar şi cea mai mare bancă comercială de pe teritoriul acestei ţări, Sberbank.
Totuşi, sancţiunile acestea nu pot intra imediat în vigoare. Mai întâi, ele trebuie să fie aprobate de guvernele statelor UE.
Rusia nu va mai putea exporta petrol niciunde în lume?!
Vestea care va produce însă cu adevărat un şoc la Moscova este cea privind exporturile globale de petrol ale Rusiei.
UE încearcă să le blocheze şi pe acestea, prin interzicerea serviciilor de asigurări, relatează Bloomberg.
Mai precis, blocul comunitar vrea să interzică navelor şi companiile europene să ofere servicii, inclusiv servicii de asigurări, care au legătură cu transportul de ţiţei rusesc la nivel global, conform unor oficiali europeni şi unui proiect de document consultat de Bloomberg.
Ambasadorii statelor membre la UE vor analiza miercuri aceste planuri, care includ şi un embargo privind importurilor de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni şi interzicerea importurilor de produse petroliere rafinate la finele lui 2022.
Cei care închiriază o navă insistă ca vasul să aibă o asigurare pentru daune, care îi protejează faţă de riscul unor scurgeri de petrol, în cazul cărora costurile se pot ridica la miliarde de dolari. Pentru mărfurile pentru care nu sunt acoperite de asigurare, tranzacţiile se pot opri. O astfel de soluţie a fost utilizată în trecut de SUA şi Europa pentru a limita exporturile de petrol iranian.
Potrivit documentului consultat de sursa menționată, propunerile Comisiei Europene ar interzice transportul, inclusiv transferurile de tip ship-to-ship, către ţările terţe “de petrol şi produse petroliere care provin din Rusia sau au fost exportate din Rusia, de către orice vas sub pavilion al unui stat membru sau care este deţinut, închiriat, operat sau altfel controlat de un stat membru sau de orice persoană juridică, entitate sau organism încorporat sau constituit în conformitate cu legislaţia unui stat membru”.
Interdicţia s-ar extinde şi la furnizarea „direct sau indirect, de asistenţă tehnică, servicii de brokeraj, finanţare sau asistenţă financiare şi orice alte servicii care au legătură cu transportul, inclusiv prin transferuri de tip ship-to-ship, către ţările terţe de ţiţei şi produse petroliere care provin din Rusia sau au fost exportate din Rusia”, se mai arată în documentul care ar putea să sufere unele modificări înainte de adoptare.