Administraţia de la Washington a anunţat vineri, în coordonare cu Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7), noi sancţiuni fiind îndreptate împotriva industriei militare din Rusia.

„Astăzi, la un an de când Federaţia Rusă a lansat războiul neprovocat împotriva Ucrainei, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) aplică acţiuni semnificative pentru diminuarea abilităţii Rusiei de a continua războiul său brutal şi de a procura resursele necesare pentru susţinerea acestuia.

Este unul dintre cele mai semnificative seturi de sancţiuni de până acum (…)”, anunţă Departamentul american al Trezoreriei, conform unui comunicat de presă.

Măsuri împotriva a 22 de persoane şi a 83 de companii

Noile sancţiuni vizează sectorul minier şi de prelucrare a metalelor din Rusia, aplicând măsuri împotriva a 22 de persoane şi a 83 de companii.

„Acţiunea de astăzi, alături de măsurile suplimentare aplicate de către Departamentul de Stat, Departamentul Comerţului, Oficiul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, în coordonare cu aliaţii şi partenerii din Grupul G7, izolează şi mai mult Rusia de economia internaţională şi afectează abilitatea Rusiei de a obţine capitalul, materialele, tehnologia şi susţinerea pentru războiul împotriva Ucrainei, care a provocat moartea a mii de persoane şi a forţat milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele”, precizează Departamentul Trezoreriei de la Washington, potrivit unui comunicat oficial.

Sunt vizate entităţi din Germania, Elveţia, Bulgaria, Malta şi Italia

În cadrul eforturilor de sancţionare a persoanelor şi companiilor care furnizează susţinere Moscovei, noile sancţiuni vizează şi entităţi din Germania, Elveţia, Bulgaria, Malta şi Italia.

În ceea ce privește UE, trebuie spus că statele membre nu au reuşit să ajungă la un acord comun în legătură cu noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit unor surse diplomatice citate zilele trecute de către agenția de presă Reuters, momentan, statele membre din UE nu au reuşit să ajungă la un acord comun în legătură cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Ce sancțiuni are în vedere Comisia Europeană

Noul pachet de sancțiuni a fost propus de către Comisia Europeană (CE) și include: interdicţii pentru importuri din Rusia în valoare de peste 10 miliarde de euro, interzicerea importurilor de cauciuc rusesc și interzicerea exporturilor europene către Rusia pentru echipamente tehnologice şi piese de schimb pe care țara respectivă le-ar putea folosi pe câmpul de luptă din Ucraina.

Comisia Europeană a propus, de altfel, că statele membre din UE să monitorizeze mai bine activele ruseşti aflate pe teritoriile lor, în timp ce Bruxelles-ul caută modalităţi de a folosi activele rusești pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după ce se va încheia războiul, însă unele state membre UE nu sunt mulţumite de riscul de a primi amenzi în cazul unor deficienţe în raportarea activelor rusești.