Țările Uniunii Europene au convenit asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat joi Consiliul European. Printre măsuri este inclusă și o interdicție treptată a importurilor de diamante rusești, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Austria, reticentă în aprobarea finală
UE a adăugat sancțiuni sectoriale și individuale de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, în încercarea de a tăia veniturile și echipamentele militare care alimentează mașina de război a Moscovei.
„Consiliul European salută adoptarea celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni”, se arată în declarațiile de încheiere, transmite Reuters.
În timp ce textul pachetului a fost convenit de toate țările la începutul acestei săptămâni, au declarat surse diplomatice, Austria a întârziat să își dea aprobarea finală până joi târziu. Austria a declarat miercuri că, deși nu s-a opus, avea nevoie de timp pentru a examina textele juridice.
Cu toate acestea, surse familiare cu această chestiune au declarat că țara a încercat să obțină radierea Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, de pe o listă neagră a Ucrainei, în schimbul semnării unor noi sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.
Cu toate acestea, Raiffeisen apare în continuare pe lista Ucrainei.
Deși Austria sprijină în mod public Ucraina, mai mulți oficiali care au declarat pentru sursa citată că Viena este reticentă în privința ruperii complete a legăturile vechi de zeci de ani cu Rusia, crezând că va fi încă posibilă restabilirea relațiilor.
Ce include noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Noul pachet de sancțiuni include o interdicție directă a importurilor rusești de diamante neindustriale începând cu 1 ianuarie și o interdicție treptată a importurilor de diamante din țări terțe începând cu luna martie, în aliniere cu țările din Grupul celor șapte (G7).
Alte măsuri includ înăsprirea dovezilor cerute companiilor care pretind că aderă la plafonul de preț al petrolului rusesc din G7. Pachetul a adăugat, de asemenea, măsuri pentru a împiedica Rusia să obțină bunuri cu dublă utilizare, obligând companiile din UE să solicite contrapartidelor lor pentru anumite produse să semneze contracte care să interzică reexportul către Rusia.
De asemenea, a fost inclusă o procedură de notificare pentru cetățenii ruși sau entitățile din Rusia care doresc să transfere mai mult de 100 000 de euro (109 920,00 dolari) în afara UE.