Rusia are parte de alte vești proaste. Grupul celor șapte democrații bogate se va angaja, marți, la un nou pachet de acțiuni coordonate menite să crească presiunea asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, în timp ce finalizează planurile pentru un plafon al prețului petrolului rusesc.
Informația a fost dezvăluită de un oficial american, citat de Reuters.
Liderii G7 vor lua, de asemenea, un „angajament de securitate pe termen lung, fără precedent, pentru a oferi Ucrainei sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic atât timp cât va fi nevoie”, inclusiv furnizarea în timp util de arme avansate, a precizat Casa Albă într-o fișă informativă.
Națiunile G7 reprezintă aproape jumătate din producția economică mondială
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze în cadrul Summitului G7, care se desfășoară într-un castel centenar situat în regiunea Bavaria din Germania.
Potrivit sursei citate, națiunile G7, care reprezintă aproape jumătate din producția economică mondială, sunt hotărâte să intensifice presiunea asupra Rusiei fără a alimenta inflația deja în creștere care afectează în special sudul lumii. Plafonarea prețurilor ar putea afecta fondul de război al Kremlinului, reducând în același timp prețurile la energie.
Sancțiunile occidentale au afectat puternic economia Rusiei, iar noile măsuri vizează să priveze și mai mult Kremlinul de veniturile din petrol. Țările G7 vor colabora cu altele – inclusiv India – pentru a limita veniturile pe care Putin poate continua să le genereze, potrivit oficialului american.
Sancțiunile au avut un impact puternic asupra economiei Rusiei
„Știrile din această dimineață în jurul constatării intrării în incapacitate de plată a Rusiei, pentru prima dată în mai mult de un secol, situează cât de puternice sunt acțiunile pe care SUA, împreună cu aliații și partenerii, le-au întreprins, precum și cât de dramatic a fost impactul asupra economiei Rusiei”, a adăugat oficialul.
Liderii G7 au promis o sumă uriașă de bani pentru a ajuta statele cu venituri mici să construiască „infrastructuri rezistente la schimbările climatice”. Ei au început duminică, în Alpii bavarezi din Germania, trei zile de discuții în care invazia Rusiei în Ucraina va domina agenda.
Unul dintre primele anunțuri a fost o inițiativă de infrastructură în valoare de 600 de miliarde de dolari (568 de miliarde de euro) pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice. Inițiativa este văzută ca un răspuns al Occidentului la uriașa Inițiativă Belt and Road (BRI) a Chinei.