Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa recent că la ANAF vor avea loc mai multe schimbări, în sensul de a transfera la Ministerul de Finanţe anumite activităţi care ”vor ajuta foarte mult mediul economic, chiar şi funcţia de mediere".
Schimbările anunțate încep să se vadă, având în vedere că Ministerul de Finanțe a elaborat deja un proiect de act normativ în acest sens.
Astfel, de la 1 iunie, Ministerul Finanţelor va prelua de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), dar şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice activitatea de soluţionare a contestaţiilor formulate împotriva titlurilor de creanţă, precum şi a altor acte administrative fiscale emise de organul central fiscal, posturile şi personalul aferent acesteia.
Numărul de angajaţi vizaţi de această măsură ar fi de circa 200 de persoane și, în plus, pentru personalul din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor salariile de bază ar putea crește cu 10 puncte procentuale.
Autorii documentului spun că toate contestaţiile depuse de contribuabilii pentru actele administrative emise de organele fiscale centrale sunt soluţionate tot de Fisc prin structurile subordonate, ceea ce creează ”premisele afectării principiului obiectivităţiii în soluţionarea contestaţiilor”.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se află în poziţia de a impune sarcina fiscală ce revine fiecărui contribuabil, dar şi în aceea de a-şi cenzura propriile decizii de impunere sau acte emise în procedurile de stabilire a creanţelor fiscale, se arată în proiectul de act normativ. Contestaţiile aflate în curs de soluţionare la 1 iunie vor fi predate şi soluţionate de structura specializată de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor.