Răsturnare de situaţie privind criza din Orientul Mijlociu. Ultimele detalii oficiale cu privire la situaţia Libiei. Ce se va întâmpla acum.
Ţările vecine Libiei au respins joi orice ingerinţă în această ţară aflată în război şi au lansat un apel la dialog beligeranţilor, la finalul unei reuniuni la Alger vizând favorizarea unei soluţii politice la conflictul care ameninţă întreaga regiune, notează AFP.
La iniţiativa Algeriei, la reuniune au participat miniştrii de externe din Tunisia, Egipt, Ciad şi Mali. Au fost prezenţi, de asemenea, diplomaţi din Sudan şi Niger.
Participant la întâlnire, ministrul german de externe Heiko Maas, i-a informat pe cei prezenţi despre concluziile summitului de la Berlin, desfăşurat duminică, unde s-a promis să respecte embargoul asupra armelor şi neamestecul în afacerile interne ale Libiei.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii la finalul reuniunii, participanţii i-au „îndemnat pe beligeranţii libieni să se înscrie în procesul de dialog, sub auspiciile ONU, cu concursul Uniunii Africane şi al ţărilor vecine Libiei, pentru a se ajunge la o rezolvare globală, departe de orice interferenţă străină”.
„Ei au lansat un apel la menţinerea securităţii în Libia, a independenţei şi integrităţii teritoriale a acesteia, precum şi la respingerea intervenţiilor străine care duc la prelungirea actualei crize şi o fac mult mai complexă”, a adăugat comunicatul.
Libia, care dispune de cele mai importante rezerve de petrol din Africa, este măcinată de violenţe şi lupte de putere de la căderea regimului Muammar Gaddafi, în 2011, după o revoltă populară.
Din 2015, două autorităţi rivale îşi dispută puterea, Guvernul de uniune naţională, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli (în vest), în timp ce estul ţării se află sub controlul mareşalului Khalifa Haftar. Un armistiţiu a fost decretat de la 12 ianuarie la porţile capitalei libiene între forţele proguvernamentale şi cele proHaftar care au lansat în aprilie 2019 o ofensivă pentru a cuceri Tripoli.