Autorităţile ucrainene anchetează moartea unei angajate a ambasadei SUA la Kiev care a fost găsită miercuri într-un parc, relatează Reuters. Poliţia a anunţat că femeia a fost găsită inconştientă, lovită în zona capului, de un trecător în afara centrului oraşului. Femeia a fost dusă la spital, unde a decedat din cauza rănilor.
Suspectul este un bărbat cu vârsta între 30 şi 40 de ani, care purta pantaloni scurţi închişi la culoare şi tricou. ”Femeia în stare de inconştienţă a fost internată într-un spital unde a decedat. În timpul examinării bunurilor victimei, a fost găsită o carte de identitate a unei angajate a ambasadei SUA”, a indicat poliţia pe Facebook.
Ambasada nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii. Ministerul ucrainean de Externe nu a făcut declaraţii. „Poate fi o crimă”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Artem Şevcenko, menţionând că ar putea fi şi un accident.
Tensiuni uriașe între Rusia și Ucraina
Din Crimeea, conflictele secesioniste s-au extins în estul Ucrainei în primăvara anului 2014. Într-un război hibrid, separatiștii pro-ruși au fost susținuți de contingente militare rusești, nerecunoscute oficial de Moscova. Cu ajutorul echipamentului militar rusesc, separatiștii au consolidat controlul asupra unei treimi din zona provinciilor Doneţk și Luhansk într-o ofensivă care a durat până în februarie 2015.
În documentele oficiale ale discuțiilor de la Minsk (singurul canal diplomatic care a soluționat conflictul, sub egida OSCE), teritoriul secesionist este numit ORDLO (prescurtarea „anumitor zone din Doneţk și Lugansk” în limba rusă) și aici au fost create două unități (așa-numitele „republici populare” din Doneţk și Lugansk), care sunt orientate spre Moscova, depind de gardienii Kremlinului, folosesc rubla ca monedă și comunică cu lumea în principal prin frontiera rusă, având în vedere blocada pe care Ucraina a impus-o acestui teritoriu în 2017.
Deși această blocadă a fost oarecum redusă după sosirea lui Volodimir Zelenski la președinția Ucrainei, măsurile împotriva coronavirusului au consolidat izolarea ORDLO, locuitorii acestui teritoriu primind pașapoarte rusești printr-o procedură simplificată cu acordul Moscovei. Numărul pașapoartelor distribuite în „republicile populare” per ansamblu era deja în jur de 250.000 în luna iunie. Potrivit calculelor Ministerului Apărării de la Kiev, contingentul militar rus din ORDLO este format din aproximativ 2.000 de persoane, acționând parțial temporar și în schimburi. Situația prizonierilor din închisorile republicilor este deosebit de îngrijorătoare, deţinuţi printre care au fost depistate victime ale conflictelor de interese între diferitele grupuri de influență și, de asemenea, ale suspiciunii exacerbate a celor responsabili cu securitatea locală.
Conflictul din ORDLO, în care au pierit aproape 14.000 de persoane, acționează ca un instrument de presiune asupra Kievului. În prezent, are loc o încetare a focului pe front, deși discuțiile de la Minsk sunt blocate. Pe partea rusă, responsabilul este Dmitri Kózak, un apropiat al lui Vladimir Putin, care în 2003 a negociat o formulă pentru a pune capăt conflictului transnistrean din Moldova. Dacă planul său ar fi fost aprobat atunci, Moldova ar fi devenit o confederație demilitarizată cu zona transnistreană, unde un contingent de 2.000 de soldați ruși ar fi staționat până în 2020, ca garanți ai acordului.