Una dintre cele mai mari publicații din Austria a lansat un articol prin care acuză autoritățile din România că au refuzat la graniță un transport austriac de deșeuri, din cauza votului privind aderarea la spațiul Schengen.
Cotidianul austriac Krone Zeitung a publicat duminică un articol cu privire la respectiv transport de deșeuri care a fost refuzat la granița cu România. Potrivit jurnaliștilor austrieci, poliția de frontieră română a refuzat trei transporturi de deșeuri. Unul dintre transporturi a venit din Austria, iar celelalte două din Italia și Germania.
Austria acuză România
„Deși se subliniază faptul că șoferul din România nu ar fi avut la el toate documentele necesare, este posibil ca și disputa legată de veto-ul Schengen să fi jucat un rol. De la respingerea extinderii spațiului Schengen la România și Bulgaria, între Viena și București există dezacorduri diplomatice.
Abia vineri seară s-a aflat că ambasadorul României, Emil Hurezeanu, nu se va întoarce prea curând la postul său de la Viena. Potrivit presei românești, Hurezeanu nu se va întoarce până când Viena nu va căuta contactul cu Bucureștiul în chestiunea extinderii Schengen.
Transportul din Austria provenea de la o societate comercială, potrivit raportului agenției. Se pare că acesta conținea 15 tone de deșeuri. Aceasta a constat în îmbrăcăminte și materiale textile. Transportul a fost oprit la granița româno-maghiară, în apropiere de Nădlac.
Transporturile din Italia și Germania au avut o greutate totală de 11 tone și au constat în anvelope, piese de mobilier, panouri solare și aparate de uz casnic. Autoritățile au ordonat ca deșeurile să fie trimise înapoi în cele trei țări de origine”, scrie cotidianul austriac Krone Zeitung.
Ce au transmis autoritățile din România?
Duminică, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei a transmis că trei transporturi cu deşeuri aduse din Austria, Germania şi Italia, în total 26 de tone, au fost întoarse de la frontieră de autorităţile din judeţele Arad şi Bihor, pentru că şoferii nu au putut prezenta toate documentele legale pentru a le introduce în ţară.
„Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestor transporturi, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii Naţionale de Mediu Bihor şi Arad, stabilind faptul că cei trei şoferi nu deţin documente complete necesare importului de deşeuri”, a informat, duminică, Poliţia de Frontieră Arad.