Capcanele rezultatelor toxicologice pentru șoferii drogați: Cum sunt efectuate cu adevărat? Analizele pot dezvălui rezultate rapide bazate pe urină.
Cum sunt accelerate rezultatele toxicologice?
Jurnaliștii de la News Hour with CNN au obținut informații despre cum sunt accelerate rezultatele toxicologice, dezvăluind că majoritatea testelor utilizate sunt rapide și imunologice, bazate pe urină.
Aceste teste pot duce la rezultate diferite în funcție de perioada de timp de la consumul de droguri.
De exemplu, un șofer care a consumat droguri recent ar putea să nu fie detectat pozitiv de aceste teste, în timp ce cineva care a consumat droguri cu câteva săptămâni în urmă va fi detectat pozitiv.
Pentru a verifica dacă aceste teste au fost folosite în toate cazurile, s-au trimis solicitări oficiale către INML, Ministerul Sănătății și Poliția Română, dar până acum nu s-au primit răspunsuri.
Pe 11 iulie, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a subliniat că este responsabilitatea instituțiilor de medicină legală să efectueze analize toxicologice pentru a detecta prezența alcoolului sau a substanțelor psihoactive în sângele persoanelor care au avut rezultate pozitive la testele de droguri sau care au refuzat să fie testate.
„Instituţiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care trebuie să evidențieze sau nu prezența alcoolului sau a substanțelor psihoactive în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu drugtest sau au refuzat testarea”, declarase Cătălin Predoiu.
După trecerea termenului de 72 de ore stabilit trebuie returnat permisul
În sânge și prin analize cantitative de laborator. Așa au declarat medicii din instituțiile de medicină legală într-o scrisoare publicată la începutul lunii iulie, subliniind că testele biologice sunt esențiale pentru șoferii suspectați de conducere sub influența drogurilor.
Ministrul Predoiu a precizat că, după trecerea termenului de 72 de ore stabilit pentru analiza de către instituțiile de medicină legală, permisul de conducere al persoanei implicate trebuie să fie returnat.
„La expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituțiile de medicină legală, în 72 de ore persoanei respective i se restituie permisul”, mai anunța ministrul Predoiu.
Jurnaliștii au descoperit buletine toxicologice care dezvăluie situații controversate: unii șoferi au fost privați de permis și au fost cercetați penal, în timp ce alții au păstrat permisul și nu au fost acuzați penal.
Cristian Paparău, medic legist, a explicat că testele utilizate sunt teste imunologice, care pot fi efectuate și din sânge. Aceste teste sunt rapide și au rol orientativ, dar necesită confirmare printr-o metodă analitică pentru a fi considerate definitive.
„Vorbim de teste imunologice. Se pot face inclusiv din sânge. Doar că sunt teste rapide şi sunt teste orientative. Orice test orientativ, pentru a merge mai departe, trebuie confirmat cu o metodă analitică.
Aici există o capcană. Este posibil ca poliţia în trafic să-l detecteze ca fiind sub influenţa substanţelor psihoactive, aşa cum este şi normal, iar în urma unui astfel de test imunologic, într-o instituţie de medicină legală, un test rapid, este posibil să iasă negativ”, a declarat Cristian Paparău.
Medicii legiști evidențiază necesitatea efectuării analizelor cantitative
În acest scenariu, unii șoferi ar putea să plece cu permisul în buzunar, deși testele inițiale indicau prezența substanțelor interzise. De asemenea, șoferii care au fost deja privați de permis, dar care au consumat droguri cu mult înainte de testare, riscă să fie afectați de aceeași problemă.
„După perioade mai scurte, de ordinul săptămânilor, există posibilitatea să iasă pozitiv pe un astfel de test, deşi persoana nu se mai află sub influenţa acelei substanţe psihoactive”, a mai transmis Cristian Paparău.
În scrisoarea deschisă, medicii legiști evidențiază necesitatea efectuării analizelor cantitative, care, la cererea procurorului, sunt completate de un examen clinic realizat de medicul legist.
Aceste analize sunt esențiale pentru a determina atât nivelul de droguri din organismul șoferului în momentul conducerii, cât și efectul asupra abilității de a conduce.
Practic, se analizează dacă șoferul consumase droguri înainte de a se urca la volan și dacă acest consum putea reprezenta un pericol pentru siguranța rutieră.
Cristian Paparău, medicul legist, a explicat că testele de fidelitate sunt întotdeauna cele cantitative, care permit detectarea substanței și stabilirea cantității acesteia în organism.
„Întotdeauna, testele de fidelitate sunt cele cantitative, când detectăm substanţa şi apoi vedem şi cantitatea de substanţă din organismul respectiv”, a explicat acesta.
Pentru a confirma dacă toate analizele efectuate în perioada de 72 de ore, inclusiv testele imunologice calitative, au fost realizate conform standardelor, am adresat solicitări către Ministerul Sănătății, Institutul Național de Medicină Legală și Poliția Română încă de săptămâna trecută. Până acum, nu am primit niciun răspuns din partea acestor instituții.