Proiectul „TECH ASSIST”, cofinanțat de Uniunea Europeană, își propune să sporească incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități din România prin acordarea a 4.307 vouchere pentru tehnologii asistive.
Cu o valoare totală de peste 210 milioane lei și o durată de 36 de luni, inițiativa vine ca răspuns la necesitățile unui grup vulnerabil, oferind acces la echipamente medicale personalizate și contribuind la creșterea calității vieții beneficiarilor.
Uniunea Europeană finanțează tehnologiile asistive
Proiectul „TECH ASSIST” urmărește să faciliteze accesul la tehnologii asistive, un domeniu esențial pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități,
Conform declarațiilor făcute pentru avocatnet.ro de Claudia Irina Șandru, responsabil pentru informare și diseminare în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), „operaționalizarea efectivă a programului va putea fi făcută, cel mai probabil, după jumătatea anului 2025”.
”Operaționalizarea efectivă a programului va putea fi făcută, cel mai probabil, după jumătatea anului 2025, când grupul de lucru care se ocupă de detaliile punerii în practică a acestei inițiative va termina de pus la punct detaliile și metodologiile aferente aplicării sale”, a declarat aceasta.
Programul include o componentă legislativă pentru a adapta cadrul legislativ relevant și pentru a simplifica procedurile administrative necesare.
Detalii și condiții de participare
Potrivit comunicatului ANPDPD, fiecare voucher va putea avea o valoare de până la 39.900 lei, fiind destinat achiziționării de tehnologii asistive și de acces.
Programul se adresează persoanelor cu dizabilități, atât copii cât și adulți, ale căror deficiențe fizice, senzoriale, psihice sau mentale le împiedică să aibă acces cu șanse egale la viața socială din cauza mediului neadaptat nevoilor lor.
„Se poate înscrie oricine are nevoie de un astfel de dispozitiv, însă legitimitatea solicitării trebuie confirmată de unul dintre experții externi angajați în cadrul proiectului. Pentru a-i contacta, cei interesați pot apela la direcțiile noastre județene sau direct la noi. În momentul de față, aceste posturi de expert sunt scoase la concurs”, a precizat Șandru.
În momentul de față, posturile de experți sunt scoase la concurs, iar procesul de evaluare va asigura că doar solicitările legitime vor fi aprobate.
Impact și beneficiari
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, având o valoare totală de 210.418.797,50 lei și vizează 4.307 persoane cu dizabilități, atât copii cât și adulți, care necesită măsuri de sprijin pentru integrarea și incluziunea socială.
„Numărul de potențiali beneficiari poate fi mai mare decât cel anunțat, care este rezultatul unui calcul sintetic, aceasta în condițiile în care este foarte probabil ca mulți dintre ei să nu aibă nevoie de întreaga sumă aferentă unui voucher, astfel încât diferențele față de valoarea nominală să fie folosite pentru satisfacerea nevoilor altor persoane cu handicap interesate de program”, a declarat oficialul ANPDPD.
Diferențele vor fi utilizate pentru a sprijini alte nevoi specifice ale persoanelor cu dizabilități care doresc să beneficieze de program.
Proiectul vizează nu doar furnizarea de echipamente tehnologice, ci și schimbarea mentalităților sociale și îmbunătățirea condițiilor de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Cum pot aplica persoanele interesate
Persoanele interesate să aplice pentru voucherele „TECH ASSIST” trebuie să aștepte până la jumătatea anului 2025 când platforma dedicată va fi operațională.
Pentru contact direct cu experții implicați în evaluarea cererilor, persoanele pot apela la direcțiile județene ale ANPDPD sau pot depune dosarele online.
Proiectul „TECH ASSIST” promite să schimbe semnificativ viața persoanelor cu dizabilități din România, oferind nu doar acces la echipamente asistive, ci și o platformă pentru schimbări structurale în ceea ce privește integrarea socială a acestora.