Vouchere casnice de la stat
Apar noi vouchere pentru români. De la 1 ianuarie 2024, o categorie de români va putea beneficia de vouchere de la stat, pentru activități casnice. Este vorba despre tichete cu care vor fi remunerați cei care prestează activități casnice în gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure.
Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual. Transferul acestor vouchere este strict interzis.
Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ mai multe servicii. Printre ele sunt de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.
De subliniat este faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic. Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic.
Totuși, durata zilnică a prestării activităților casnice nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.
Aceste vouchere casnice pot fi obținute ori de la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București. Ori de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale. Ori de la platforma electronică de evidență a desfășurării activităților. Aceasta este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.
Pentru ce tip de activități se emit
În același timp, cu voucherele de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.
Este important de subliniat faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.
Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.
În situația în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta dobândește calitatea de asigurat. Fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, scrie ANAF.