in aceasta luna, Nicolae Noica, ministrul MLPAT va semna ica un contract de imprumut extern destinat programului de infrastuctura la sate. Creditul este de 40 milioane de dolari si este acordat de Fondul Kuweitian de Dezvoltare Economica Araba, pentru pietruirea unor drumuri comunale. MLPAT a pornit negocierile pentru 120 de milioane de dolari, isa kuweitienii semneaza doar pentru aceasta transa, cu conditia ca partea romina sa cofinanteze proiectul cu 10 milioane USD. Banii se alatura altor 280 de milioane de dolari, din doua credite externe pentru alimentare cu apa, contractate tot i ultimele sase luni.
Programul privind pietruirea drumurilor comunale si alimentarea cu apa la sate a fost aprobat prin HG nr. 577/1997. Pentru rezolvarea lui sunt necesare nici mai mult nici mai putin decit 1,5 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al MLPAT (ministerul care ii va coordona derularea).
Statul romin plateste totul
Proiectul este extrem de ambitios (si-a propus sa rezolve alimentarea cu apa a 10.400 de sate, din cele 13.000 cite sunt i Rominia si pietruirea a 7.600 Km de drumuri comunale de pamint, dintr-un total de 31.000 Km).
Pina acum, de la bugetul de stat s-au acordat fonduri substantiale, dar insuficiente pentru maretul program (cu totul, i ultimii trei ani s-au alocat de la stat doar 916 miliarde de lei, din care s-au pietruit 1.400 Km de drumuri si 655 miliarde de lei, din care s-au alimentat cu apa 700 de sate). Fapt pentru care ministerul a plecat la pescuit de investitori straini.
in 1998, s-a organizat o licitatie internationala pentru un credit de 340 milioane de dolari, garantat de stat, din care urmau sa se realizeze alimentari cu apa la sate. MLPAT a desemnat atunci doi cistigatori: un consortiu englez Mivan-Kier (120 milioane de dolari) si firma israeliana Solel Boneh (220 milioane de dolari). Firmele straine au negociat la singe termenii contractuali, timp de doi ani, astfel icit abia i ultimele sase luni a.c. au fost semnate contractele financiare.
Conditiile contractuale nu sunt tocmai roze: termenul este mediu, nu lung -10 ani, dobinda este marisoara (Libor plus 1,185-1,2 procente), ca antreprenori si-au tras o multime de facilitati, care nu existau i caietul de sarcini al licitatiei si s-au asigurat ca vor putea aduce foarte multe utilaje si materiale de constructii de la furnizorii lor sau de la firmele-mama. Le-au lasat si ceva firimituri firmelor rominesti de constructii -unele din acestea vor fi angajate prin subcontracte pentru a realiza diverse lucrari. in total, cei doi antreprenori straini vor alimenta cu apa 1.700 de sate, i 27 de judete.
Lucrarile sunt executate de firme straine
Prima comuna i care se lucreaza efectiv pe o astfel de finantare este Babaita, din judetul Teleorman, situata pe meleagurile natale ale ministrului Noica. Dintr-un singur put care va fi amplasat pe un deal vor fi alimentate cu apa, printr-un sistem bazat pe caderea libera, circa 500 de familii nevoiase. in conditiile actuale ale economiei rominesti, este greu de prevazut cum va putea apoi Primaria sa gestioneze sistemul construit de englezi si sa-si plateasca apa pe care o vor primi la robinete. Totusi, la inaugurarea lucrarilor, atunci cind delegatiile oficiale au fost la fata locului, localnicii s-au aratat extrem de bucurosi.
Contribuabilii platesc isa pentru fiecare astfel de sat itre 200.000 si 500.000 de dolari, doar pentru a le aduce acestor oameni apa i curte, nu si pentru a le colecta reziduurile ulterioare. Potrivit lui Dimitrie Daschevici, director general al ARACO se fac alimentari cu apa, dar nu si elemente de colectare si epurare a apelor uzate. Ca sistemul sa fie functional va fi nevoie ca, apoi, fiecare satean sa-si improvizeze un sistem de canalizare sau sa puna mina de la mina toti pentru a-si face un sistem comun de canalizare. Merita oare efortul unui credit extern premisa ca beneficiarii se vor descurca ei cumva?
Ministrul Nicolae Noica, reprezentant al PNL?CD si-a propus ca i mandatul sau sa bifeze macar unul din punctele Contractului cu Rominia: imbunatatirea vietii la sate. Numai ca i febra electorala Noica a uitat un lucru: banii care se iau prin credite externe trebuie sa fie returnati, mai devreme sau mai tirziu (nu i acest mandat, e adevarat), la un loc cu dobinzile aferente.
in plus, pentru a i se da imprumut acesti bani, MLPAT a fost obligat sa angajeze antreprenori straini pentru a executa lucrari extrem de usoare (precum pietruirea drumurilor comunale si alimentarea cu apa).
Noica pietruieste ulitele cu dolari de imprumut
19 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 19 octombrie 2000, 15:00
in aceasta luna, Nicolae Noica, ministrul MLPAT va semna ica un contract de imprumut extern destinat programului de infrastuctura la sate. Creditul este de 40 milioane de dolari si este acordat de Fondul Kuweitian de Dezvoltare Economica Araba, pentru pietruirea unor drumuri comunale. MLPAT a pornit negocierile pentru 120 de milioane de dolari, isa kuweitienii semneaza doar pentru aceasta transa, cu conditia ca partea romina sa cofinanteze proiectul cu 10 milioane USD. Banii se alatura altor 280
Etichete: arhiva,
dolari,
european community budget,
milion,
sate
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Pe piata ascensoarelor,cererea este i urcare
- S-a schimbat Codul civil
- Patriciu extrage titei rominesc
- Dan Marinescu: „Actiunile rominesti au potential”
- BCR vinde turcilor actiunile sale la BTR
- Finantari pentru femeile itreprinzatoare
- Licentele UMTS sunt o mina de aur
- Majorari successive de capital social la Impact
- Daewoo asteapta un cumparator
- L