Surse din mediul bancar indica inceputul lunii noiembrie ca reper in timp, pentru o prima etapa a cresterii dobanzilor la creditele in lei.In luna august 2003, rata medie a dobanzii la depozitele nou-constituite a inregistrat un nivel usor superior celui din luna precedenta (consemnandu-se o crestere de 0,35 puncte procentuale), iar volumul mediu zilnic al tranzactiilor s-a majorat de la circa 4.612 la 4.835 miliarde lei. Primele doua saptamani ale lunii septembrie au continuat aceasta tendinta, dobanzile din piata interbancara inregistrand o noua crestere, de circa 0,5%. Intotdeauna aceste evolutii se reflecta si in evolutia dobanzilor practicate de bancile comerciale in relatiile cu clientii lor, fie persoane fizice, fie juridice. Primele saptamani din luna septembrie s-au remarcat, de asemenea, printr-o miscare generalizata a bancilor comerciale de crestere a dobanzilor la depozitele in lei pentru persoane fizice si juridice. Majorarile operate de aproape toate bancile din sistem s-au incadrat intre 0,5% si 1%.
Evolutiile mentionate, semnalul dat de Banca Nationala a Romaniei prin cresterea dobanzii de interventie si chiar a dobanzii de referinta pentru luna septembrie indica cu claritate faptul ca toate aceste miscari se vor repercuta si pe piata creditelor in moneda nationala. „Am primit toate aceste semnale. Pe piata romaneasca exista inca o anumita foame de lei. A crescut foarte mult creditul de consum. Oamenii si-au spart depozitele din banci ca sa depuna avansul pentru obtinerea unui credit. In concluzie, e nevoie de lei, cererea de creditare in lei este foarte mare, si atunci intervine automat legea cererii si a ofertei. Nu prevad modificari cataclismice, dar prevad o anumita crestere atat a dobanzilor pasive in lei, cat si a celor active”, a declarat Bogdan Baltazar, presedinte BRD Groupe SociEtE GEnErale.
Bancherii sunt de acord cu faptul ca, cel mai probabil din luna noiembrie, creditele in lei se vor scumpi. Chiar daca majoritatea specialistilor intervievati s-au ferit sa faca vreun comentariu asupra dimensiunii acestei scumpiri, toti sunt de acord ca aceasta crestere se va produce treptat.
In privinta miscarilor ratelor de dobanda la valuta, bancherii sustin la unison ca nu este cazul sa se modifice in vreun fel, tocmai datorita evolutiilor din piata internationala. Tendinta generala a bancilor emitente de euro sau dolar este de mentinere a unor dobanzi scazute pana cand perspectivele relansarii economice, atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite, se vor contura mai clar. Daca Banca Centrala a SUA nu va modifica ratele dobanzilor pana la inceputul celui de-al doilea semestru din 2004, Banca Central Europeana este indemnata sa mai scada ratele pentru euro. Baltazar considera insa ca acest lucru nu se va intampla, deoarece pericolul infricosator al deflatiei (ieftinirea generalizata a marfurilor si serviciilor, si nu incetinirea cresterii preturilor ca in cazul dezinflatiei), „este de fapt unul manufacturat si nu unul real” pentru Uniunea Europeana. Mai mult, ultimele indicatii transmise de FMI merg pe aceeasi linie. De asemenea, FMI a avertizat ca soliditatea monedei unice europene pune in pericol procesul de crestere economica in regiune. In raportul anual, FMI a redus estimarile de crestere economica in zona UE de la 0,7% la 0,5%. Date fiind evolutiile internationale descrise, bancherii sunt de parere ca ratele dobanzilor la depozitele si creditele in valuta trebuie sa ramana constante. Chiar piata interbancara romaneasca a relevat acest lucru. Saptamana trecuta, delearii asteptau o interventie care sa conduca la o usoara crestere a dobanzilor la valuta pe interbancar, dar acest lucru nu s-a putut produce.