Noii operatori 3G, controlaţi la licenţă prin sondaj

Piaţa telecom autohtonă are în mod oficial, de săptămåna trecută, încă doi operatori 3G. Cånd îşi vor lansa serviciile şi cum se vor poziţiona aceştia faţă de ofertele deja existente? La finele săptămånii trecute, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a făcut public raportul final asupra rezultatelor măsurătorilor efectuate pentru a verifica respectarea condiţiilor de acoperire prevăzute prin licenţele 3G de cÄ

Piaţa telecom autohtonă are în mod oficial, de săptămåna trecută, încă doi operatori 3G. Cånd îşi vor lansa serviciile şi cum se vor poziţiona aceştia faţă de ofertele deja existente?

La finele săptămånii trecute, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a făcut public raportul final asupra rezultatelor măsurătorilor efectuate pentru a verifica respectarea condiţiilor de acoperire prevăzute prin licenţele 3G de către ultimii doi cåştigători ai acestora, RCS&RDS şi Telemobil – Zapp.

„La 30 iunie 2008, s-a încheiat prima fază a dezvoltării reţelelor 3G. Conform măsurătorilor efectuate, semnalul radio este prezent în parametrii stabiliţi prin licenţă, în toate locurile de măsurare, aşa cum şi-au asumat cei doi operatori prin ofertele depuse. Astfel, RCS&RDS a acoperit populaţia din 176 de oraşe şi aproximativ 2.400 de km de drumuri naţionale, iar Telemobil a implementat reţeaua în 19 oraşe şi a acoperit 1.900 de km de drumuri naţionale“, spune Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI.

„Zapp şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în licenţă în avans, încă din prima săptămånă a lunii iunie, cånd a acoperit 19 dintre oraşele principale“, spune Carmen Lazăr, Corporate Affairs Manager al operatorului. „Am colaborat foarte bine cu ANRCTI pe parcursul procesului de monitorizare şi pe durata efectuării măsurătorilor“, adaugă aceasta. Oficialul Zapp a mai adăugat că lansarea comercială a pachetului complet de servicii 3G va avea loc „în curånd“.

Obiectivele impuse de licenţă au fost diferite pentru cei doi jucători. În timp ce Zapp, care opera deja o reţea de telefonie mobilă, trebuia să acopere cu reţeaua 3G doar 19 oraşe, RCS&RDS era obligată să implementeze o reţea operaţională la nivelul a 176 de oraşe şi 2.471 de kilometri de drumuri naţionale şi să asigure o acoperire la nivelul de minimum 49,51% din populaţie.

Cu toate că aceşti parametrii sunt condiţii „sine qua non“ ale păstrării licenţelor, măsurătorile nu au acoperit toate oraşele şi fiecare kilometru din cei prevăzuţi în licenţă. Potrivit reprezentanţilor ANRCTI, „verificarea s-a făcut prin sondaj, pe un eşantion reprezentativ de localităţi şi drumuri“. La procesul de verificare au luat parte 20 de specialişti. Eşantionul pentru RCS&RDS a fost compus din 35 de localităţi şi 11 drumuri însumånd 1.757,8 km, iar în cazul Zapp au fost verificate 16 localităţi şi 20 de drumuri pe care operatorul trebuia să aibă o acoperire însumată de 552,8 km. La începutul anului, serviciile de internet şi telefonie fixă ale RCS&RDS erau prezente în 128 de oraşe, iar cele de cablu, în 67 de oraşe.

Dacă Zapp va lansa comercial întregul pachet de servicii 3G foarte probabil pånă la finele lui august, serviciile de telefonie mobilă ale RCS&RDS, DigiMobil, vor fi oferite doar la pachet cu cele de cablu, internet sau telefonie fixă, „devenind astfel primul operator care oferă servicii 4Play pe piaţă“, după cum declara, pentru Capital, Ovidiu Ghiman, director comercial RCS&RDS, la momentul lansării acestui serviciu în Capitală. „Atåta timp cåt RCS &RDS oferă un serviciu cu o structură diferită de cele existente, DigiMobil îşi va găsi un loc între ceilalţi operatori“, adăuga oficialul companiei, dånd de înţeles că o lansare comercială  şi pentru utilizatorii care nu sunt deja abonaţi ai unui serviciu RCS&RDS nu va avea loc prea curånd.

Cei doi operatori nu au trecut însă definitiv testul de evaluare. Următoarea fază, cea de-a doua, se va încheia la 31 decembrie 2009, termen pånă la care RCS&RDS trebuie să acopere încă 1.400 de km de drumuri naţionale, iar Telemobil 43 de oraşe şi încă 2.000 km de drumuri naţionale.

«Conform măsurătorilor, semnalul radio este prezent în parametrii stabiliţi prin licenţă, în toate locurile de măsurare, aşa cum şi-au asumat cei doi operatori.»
Dan Georgescu, preşedinte ANRCTI